Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt EU-beslut kan slå hårt mot eko-bönder: "Kan orsaka mjölkkris"

/
  • Ingemar Sundberg, ekobonde i Storvik. Arkivbild från 2009.
  • Lotta Zetterlund, ekobonde och ombudsman för LRF i Gästrikland. Arkivbild från 2012.
  • Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

När kartan för stödområden ritas om för Sverige 2016 riskerar en del lantbrukare att bli stora förlorare. De värsta exemplen visar på minskat stöd på upp till 60 öre per litern.
– Det skulle innebära en till mjölkkris för de här gårdarna, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund.

Annons

EU-beslutet klubbades i oktober, och de kriterier som tidigare fanns för indelningen av områdena för det nationella stödet ansågs inte tillräckligt objektiva för att fortsätta användas. Nu för LRF diskussioner med departementet om hur stödnivåerna ska sättas för 2016 så att det inte får så dramatiska effekter.

– Ungefär hälften får en försämring, medan hälften får det bättre, så det blir en omfördelning inom Gävleborg, berättar Lars-Erik Lundkvist utifrån hur mycket stöd som går ut i varje område nu.

LÄS MER: Jordbruksverkets information om stödet för 2016

Bland annat har ett fall i Junsele där en gård förlorar ungefär 200 000 kronor på ett år med den nya indelningen väckt känslor.

– Det kan bli stora följdverkningar om man hamnar i annat stödområde än tidigare, säger Lars-Erik Lundkvist.

I hela gruppen som omfattas av det nationella stödet är det ungefär 20 procent av de 800 gårdarna som tappar jämfört med tidigare.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Låt fler bönder vinna på ekoboomen

Såväl Ingemar Sundberg som Lotta Zetterlund är ekobönder i Storvik. De anser sig vara förlorare i den nya indelningen.

– Det man kan känna oro för är att det krävs en större djurtäthet i Gästrikland, säger Lotta Zetterlund. Det missgynnar ekobönderna som behöver större arealer eftersom man inte använder konstgödsel eller besprutar ogräset.

– Det är inte klart att det blir så än, men om nivåerna ligger kvar så kan det handla om hundra tusen i rena pengar om vi ramlat under 0,65 i djurtäthet per hektar i stället för att ha 0,66. Så stor effekt får det, säger Lotta Zetterlund.

– Man vill ju värna om djuren, men man tänkte lite tokigt, säger hon.

LÄS MER: Ersättningen till Gefleortens bönder chocksänks

Men det är inte alla i Gästrikland som är negativt inställda.

– Som jag såg det ser det ut att bli lite bättre, vi får lite högre stöd här. Vi har legat i sämsta zonen hela tiden annars, säger Robert Hedlund som också driver gård i Storvik.

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger till Ekot att beslutet tvingats fram i EU och att det inte är säkert att regeringen får höja ersättningsbeloppen till bönder som drabbas hårt.

– Det här är en fråga jag inte kommer att släppa, säger han sen.

Ingemar Sundberg i Storvik hoppas att utvecklingen vänder någon gång. Men under tiden blir det inte några investeringar, säger han.

– Man får ju bli ännu duktigare, det är bara att leva på ros och röta.

LÄS OCKSÅ:

Bönder: Regeringen gör för lite

Debatt: Bygg inte mer handel på jordbruksmark

Insändare: En bonddotters sorg och frustration

Mer läsning

Annons