Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt värmerekord på jorden i mars

Två dystra värmerekord slogs på jorden i mars i år.
Det var den varmaste marsmånad som noterats sedan mätningarna startade 1880. Samtidigt konstateras att första kvartalet i år var det varmaste som uppmätts.

Annons

Mätningarna från den amerikanska vädertjänsten NOAA visar att i princip hela jorden, med undantag av östra Nordamerika, delar av Nordatlanten och norra Stilla havet, samt delar av Antarktis, var varmare än normalt under mars 2015.

Genomsnittstemperaturen var 0,85 grader Celsius över genomsnittet som uppmätts under de senaste 136 åren. Det innebär att det tidigare rekordet för mars månad, från 2010, passerades med 0,05 grader.

Temperaturrekord

Under hela första kvartalet 2015 låg temperaturen 0,82 grader över genomsnittet, den högsta medeltemperatur som konstaterats för januari-mars. Det tidigare rekordet, 0,77 grader över genomsnittet, uppmättes 2002.

Mars var mycket varm i både Australien och Nya Zeeland, och i västra Kanada och USA slogs en rad temperaturrekord. NOAA lyfter också fram att Sverige och Finland har haft en mildare vinter än normalt.

Som en följd av de höga temperaturerna var snötäcket betydligt mindre än normalt över norra halvklotet.

Krympande havsis

Mest oroväckande är kanske att havsisen i Arktis tagit ytterligare stryk. I mars noterades ett nytt bottenrekord.

Isens utbredning var då 14,39 miljoner kvadratkilometer, 7,2 procent under genomsnittet för samma månad sedan satellitmätningarna började 1981, och 60 000 kvadratkilometer under det tidigare bottenrekordet för mars som sattes 2006.

Intressant nog noteras en rakt motsatt trend i Antarktis. Havsisens utbredning var den näst högsta som uppmätts i mars, drygt 24 procent över genomsnittet sedan 1981.

Mer läsning

Annons