Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vad explosionen i Forsbacka berodde på

/
  • – Det var verkligen en exceptionell händelse, säger Thomas Nylund, Gästrike Återvinnare.

Cisternerna i Forsbacka ska inspekteras under onsdagen eller torsdagen. De är avstängda tills vidare.

Annons

Tillbudet är anmält till Gävle kommun, Miljö- och hälsoskydd, Samhällsbyggnad Gävle. Eva Jackson är miljöchef:

– Först vill jag säga att vi är väldigt nöjda med att Gästrike Återvinnare och företaget Ekogas AB agerade så snabbt. De vidtog precis de åtgärder de skulle, säger hon.

Åtgärderna var att stänga av anläggningen och framför allt, informera.

Läs här: Explosion i Forsbacka

Enligt förbundsdirektören för Gästrike Återvinnare Thomas Nylund så anmäldes tillbudet omgående till Miljö- och Hälsoskydd på Gävle kommun. En anmälan till Arbetsmiljöverket kommer också att göras så fort som rutinerna medger.

– Den aktuella anläggningen är fortfarande avstängd. Jag hoppas den kan inspekteras redan i dag under onsdagen, säger han.

När Räddningstjänsten lämnade området var allt under kontroll och extern expertis har kopplats in för att utreda orsaken till explosionen. En invändig inspektion och provtryckning kommer att visa om några läckor uppstått.

– Att lakvattenscisternerna är stängda gör inte att arbetet ligger nere, vi kan fortfarande ta emot hushållssopor och lagra dessa, säger Thomas Nylund.

Normalt ska inte metangas bildas i dessa cisterner som innehåller processvatten från rötningsanläggningen. Företaget Ekogas AB tillverkar biogas och har en biogasmack i Sörby Urfjäll. Men vid den aktuella anläggningen i Forsbacka tillverkas ingen biogas utan bara kompostjord.

– Det stämmer, säger vice vd på Ekogas AB, Jonas Stenfält. Vår nya anläggning som är under upphandling kommer att producera biogas däremot, fortsätter han.

Läs här: Ny biogasanläggning 2016

– Vår riskanalys kommer visa varför det bildats metangas i vattencisternerna. Rent fysiskt borde det vara omöjligt på grund av för låg temperatur. Men vi måste förmodligen sätta in fler metangasmätare. Jag är bara otroligt glad och lättad att ingen kom till skada, säger han.

Anläggningen inspekteras regelbundet av Miljö- och Hälsoskydd enligt Eva Jackson. Vid den aktuella anläggningen är det hushållsavfall man rötar och komposterar.

– Det stämmer, en till två gånger per år inspekteras den. Senaste inspektionen genomfördes 15 mars i år. Det var med anledning av deras nya tillstånd för biogasanläggningen, säger Eva Jackson.

Enligt Thomas Nylund är ny utrustning till de förstörda cisternerna beställda och så fort orsaken till explosionen är klarlagd återupptas driften i full skala.

– Så fort besiktning av anläggningen är genomförd och godkänd så blir det full drift igen, säger han.

Mer läsning

Annons