Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olämplig hyrläkare arbetade på hälsocentral i Gästrikland

En hyrläkare som arbetat på en hälsocentral i Gästrikland anses vara olämplig.
Nu har han anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.
– Det är olyckligt att läkare som inte håller måttet går runt i systemet, säger chefsläkare Börje Svensson.

Annons

Det var i sommar som hyrläkaren fick hoppa in och jobba på en hälsocentral i Gästrikland, men det dröjde inte länge innan det började dyka upp signaler om att allt inte stod rätt till.

Först hörde IVO, Inspektionen för vård och omsorg, av sig för att höra hur det gick för läkaren som hade tidigare anmälningar mot sig.

Sedan slog personalen på hälsocentralen larm om att det inte fungerade. Det handlade både om att patienter klagade på bemötande och att personalen var orolig för medicinska brister.

– Till slut tyckte vi att det inte var acceptabelt och då avslutade vi, säger Börje Svensson som är chefsläkare inom primärvården i Gästrikland.

Efteråt har man gått igenom journalerna och att ingen patient tycks ha kommit till skada – men på Region Gävleborg ser man ändå allvarligt på det som hänt.

Inte minst eftersom läkaren redan kan ha gått vidare till nästa ställe

– Det är inte bra att en doktor som är olämplig får gå runt till nya arbetsgivare på det här viset – utan att någon varken förvarnar eller hjälper honom att bli bättre, säger Börje Svensson.

Han betonar att de allra flesta hyrläkare är väldigt duktiga och gör ett mycket bra jobb men önskar att det fanns bättre kontroll på de som inte håller måttet så att patienter och arbetsgivare inte ska behöva utsättas för dem.

Han tycker också att de läkare som har brister ska få hjälp att rätta till dem.

– Hade läkaren varit fast anställd hade han kunnat få fortbildning och handledning. Men nu händer ingenting.

Eftersom Region Gävleborg bedömer att läkaren är en så kallad riskperson har man gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg som nu får granska om läkaren har tillräcklig kompetens

Mer läsning

Annons