Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panik efter nytt efterskalv i Nepal

Samtidigt som ett intensivt räddningsarbete pågår har ännu ett efterskalv drabbat Nepal. Det ska även ha utlöst nya laviner i Himalaya där man arbetar för att försöka evakuera bergsklättrare.

Annons

Efterskalvet, med ett epicentrum 17 kilometer söder om Kodari, hade en magnitud på 6,7, enligt US Geological Survey. Skalvet ska ha känts av ända borta i den indiska huvudstaden Delhi och har också utlöst nya laviner i Himalaya där insatser pågår för att undsätta bergsklättrare. Minst 17 personer miste livet i de laviner som utlöstes av det första skalvet.

Enligt seismolog Reynir Bödvarsson är det vanligt med flera kraftiga efterskalv efter en jordbävning av den magnitud som drabbat Nepal.

– Det här kraftiga efterskalvet faller inom det normala. Efter ett så här pass stort skalv fortsätter efterskalven i månader, även om de minskar i styrka och antal, säger han.

Oro för efterskalv

I staden Pokhara var det många som snabbt rusade ut på gatorna när de kände marken skaka av det nya efterskalvet, berättar Viktor Agaton som befinner sig på rundresa i Nepal.

– Det var en liknande situation i natt. Alla skrek och försökte väcka varandra. Det märks att många är nervösa, säger han till TT.

Bland lokalbefolkningen är många oroliga över vad som kan ha hänt med släkt och vänner i Katmandu. Flera restauranger stängde tidigt för att personalen ville försöka få kontakt med anhöriga. Men många satt också uppe sent utmed gatorna och i sina butiker och inväntade eventuella efterskalv.

Viktor Agaton överväger nu att lämna området, men det är svårt att få information om vilka vägar som är öppna.

– När det kommer ett nytt skalv blir man lika orolig varje gång. Det senaste skalvet fick mig att direkt gå till en turistbyrå, säger han.

Rädsla i Katmandu

Det omfattande räddningsarbete som nu pågår i Nepal sker ofta under svåra omständigheter. Rasmassor från kollapsade byggnader på trånga gator har begränsat framkomligheten, och de nepalesiska arméstyrkor som leder arbetet har fått hacka sig fram långsamt för hand.

Tusentals nepaleser har tillbringat natten utomhus, i bitande kyla. Många vågade inte återvända till sina hem, av rädsla för att de skulle kollapsa.

– Det har varit en sömnlös natt, hur skulle vi kunna sova? Det har skakat hela natten. Vi ber för att det här ska få ett slut och att vi ska kunna återvända hem, säger 34-åriga banktjänstemannen Nina Shrestha i huvudstaden Katmandu, till nyhetsbyrån AFP.

På Birsjukhuset i Katmandu finns 400 sjukhussängar. Alla fylldes snabbt av patienter, men merparten av dem överlevde inte natten, uppger en sjukvårdare för nyhetsbyrån Reuters. Sjukhus över hela landet kämpar nu för att hjälpa sårade, men resurserna börjar ta slut och Birsjukhuset har fått vända sig till apotek och andra butiker som har medicin i lager.

Svårt räddningsarbete

Flera internationella hjälporganisationer har mobiliserat för att bistå landet, men hjälparbetet försvåras av jordskred och av att kommunikationerna på flera platser ligger nere.

– Jag är trött och utmattad, men jag måste fortsätta arbeta och har orken, säger polisen Sudan Shreshtha till Reuters.

Den sammanlagda officiella dödssiffran har nu överstigit 2 000, då har offer i både Nepal och Indien (ett 50-tal) räknats in. Siffran befaras dock stiga till över det dubbla.

(TT)

Mer läsning

Annons