Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsskatten sänks, men för de med lägst inkomster blir det mindre pengar kvar

/
  • När budgeten presenterades i höstas besökte finansminister Magdalena Andersson äldreboendet Sofia Magdalena på Öster.

Snart kommer de första pensionsutbetalningarna sedan regeringens skattesänkning vid årsskiftet. Det är dock inte alla som får mer pengar i plånboken. De med allra lägst inkomster får mindre.

Annons

Jobbskatteavdragen har gjort att pensioner beskattas högre än löner. Men nu sänks skatten för alla som är över 65 år och har pensioner upp till 20 000 kronor i månaden.

– Alliansregeringen införde den här skatteklyftan där pensionärer betalar högre skatt än löntagare, och det har vi tyckt har varit fel hela vägen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson besökte Sofia Magdalena

Utöver skattesänkningen höjer regeringen bostadstillägget. Samtidigt räknas inkomst- och tilläggspensionen upp med 4,2 procent vilket gör att många pensionärer får mer pengar i plånboken.

Dock sänks pensionen för de med lägst pension, så kallad garantipension. Garantipensionen följer prisutvecklingen, och minskar med 0,4 procent 2016. Dessutom höjs maxtaxan för äldreomsorgen, vilket gör att 15 000 pensionärer – de flesta med garantipension – får mindre disponibel inkomst.

LÄS MER: Pensionärer lovas sänkt skatt

– Det är också så att vi lägger mer resurser på äldreomsorgen, så vi gör en stor satsning på att höja kvaliteten i äldreomsorgen där vi lägger två miljarder kronor, så att där har vi också behövt jobba med att finansiera det. Här är det viktigt att säga att sammantaget är det 99 procent av pensionärerna som får mer i plånboken, säger Magdalena Andersson.

Men vissa av de som inte kommer att få det är ju de med lägst inkomster och bara garantipension?

– Då ska du veta att det handlar om – i snitt – 27 kronor per månad.

Men om man har den lägsta inkomsten eller lägsta garantipensionen kan ju 27 kronor per månad var väsentligt.

– Men det där var i snitt, jag tror inte det handlar om 27 kronor om man har lägsta garantipension.

Enligt Finansdepartementets egna beräkningar handlar det om 20 kronor mindre i månaden för de pensionärer med lägst inkomster.

Tycker du inte att det är ett problem att det blir det här utfallet?

– Sammantaget är det så att över 99 procent av pensionärerna får mer i plånboken, och alla får ju naturligtvis ta del av det faktum att vi höjer kvalitén i äldreomsorgen genom att satsa två miljarder, säger Magdalena Andersson

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

LÄS MER: Debatt – Regeringens budget slår mot de äldre

Läs mer: Ledare – Hur många minuter tar det för dig att kissa, Magdalena Andersson?

Mer läsning

Annons