Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot tågplaner

Region Gävleborg protesterar mot planerna att stänga Norra Stambanan två timmar varje vardag för underhåll. Förslaget innebär "mycket negativa konsekvenser" skriver regionen i ett brev till Trafikverkets generaldirektör.

Annons

Arbetarbladet har tidigare skrivit om Trafikverkets planer att stoppa tågtrafiken två timmar vid lunchtid varje vardag mellan Gävle och Ånge eftersom Norra Stambanan behöver underhållas.

Nu har Region Gävleborg skickat ett öppet brev till Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm för att protestera mot förslaget.

Om planerna går igenom skulle "det medföra mycket negativa konsekvenser för samhällsutvecklingen och näringslivet i Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län" står det i brevet som bland annat är undertecknat av landshövdingen Barbro Holmberg och regionstyrelsens ordförande Eva Tjernström (S).

Även Gävles kommunalråd Jörgen Edsvik (S) har skrivit under brevet.

– Järnväg måste underhållas, det är inte det vi protesterar mot, utan vi vill att Trafikverket ser över alla alternativ i den här frågan inklusive möjligheterna att genomföra underhållsarbetet på andra tider på dygnet, säger han.

Här kan du läsa hela regionens skrivelse

X-tåget kan stoppas

Mer läsning

Annons