Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

/
  • Region Gävleborgs mångmiljonresor till San Francisco engagerar. Företrädare anser att det är en välbehövlig omvärldsspaning. Kritikerna menar att det är ett onödigt dyrt projekt med luddiga mål.
  • Bilden är från en presskonferens 2009, efter att Kaiser Permanentes doktorer hjälpte en kvinna att föda åttlingar.

Region Gävleborg vill spara 4,5 miljoner kronor på ambulansvården. Samtidigt har regionens chefer och direktörer rest till San Francisco för drygt 5 miljoner kronor – och två resor till är planerade.
– Det finns vissa saker som Kaiser gör bättre än oss och som vi kan lära av, säger Jan-Olov Strandell, som sitter i regionens koncernstab.

Annons

Kaiser Permanente har på senare år framställts som sjukvårdens mönsterelev. En effektiv vårdjätte med patienterna i fokus, som många kan hämta inspiration ifrån.

Det har många också gjort. Under 2000-talet har flertalet landsting i Sverige åkt på studieresor till det San Francisco-baserade vårdföretaget.

Endast Region Gävleborg kan emellertid stoltsera med att ha skickat dit drygt hundratalet anställda. Hittills har resorna kostat 5,3 miljoner kronor, utspritt på två år.

Anledningen till att resorna genomförs är enligt Jan-Olov Strandell, regionens rådgivare inom hälso- och sjukvård och som även sitter med i regionens koncernstab, att se och lära.

LÄS OCKSÅ: Efter kritiserade förslaget: Regionchefernas möten har kostat miljoner – hyrde in jonglör

– Det handlar till exempel om hur tillgängliga de är, hur de bedriver vård från patientens perspektiv och vilken kontakt de har med dem, säger Jan Olov Strandell, som också agerat reseledare för San Francisco-besöken.

Hittills har 118 personer fått åka på regionens studieresor. Ytterligare två resor är planerade, en till sommaren och en till hösten. Hur de resorna kommer att se ut är ännu inte klart. Inte heller vilka som ska få åka.

– Det är inga kontrakt skrivna och det är inte bestämt vilka som ska åka. Men jag tror att de resorna kommer att fokusera på specifika områden som vi vill lära oss mer om, säger Jan-Olov Strandell.

Om det blir en fördjupning, kommer de som åker vara personer som redan gjort resan tidigare?

– Ja, det kan det bli. Eller så blir det personer som kopplas in i förändringsarbetet.

Om resorna är någorlunda lika de tidigare kommer regionens slutnota landa på omkring 6,6 miljoner kronor.

Enligt Region Gävleborg ska resorna vara finansierade med statliga utvecklingspengar.

LÄS MER:

Regionens toppnamn har åkt till San Francisco upp till åtta gånger

Regionen bjöd privata vårdbolag på USA-resa: "Det var värt att betala"

Mer läsning