Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionrådet Tommy Berger (S) har också hotats – och divisionschefen Helena Björkman

/
  • Även det här inlägget på bloggen har polisanmälts. Ilskan tros ha väckts av ett tv-inslag som tar upp det faktum att äldre i Gävleborg själv får köpa sina rullatorer.
  • Tommy Berger (S) vill inte själv värdera hur allvarliga hoten är utan överlåter det åt polisen att bedöma.
  • Region Gävleborg har även polisanmält hot som riktats mot divisionschefen Helena Björkman som bland annat är ansvarig för ambulanssjukvården i länet.
  • Här är det tidigare blogginlägget där hot riktas mot Svante Lönnbark och ytterligare några toppchefer i regionen.
  • Regiondirektören Svante Lönnbark har bekräftat att man gjort polisanmälan men vill för övrigt inte kommentera.

Det är inte bara regiondirektören Svante Lönnbark som hotats till livet.
På samma blogg hotas även regionrådet Tommy Berger (S). Bland annat sägs att han kanske inte kommer att dö en naturlig död.
Region Gävleborg har också polisanmält hot som riktats mot divisionschefen Helena Björkman.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att regiondirektören Svante Lönnbark blivit dödshotad i ett blogginlägg.

Där står bland annat att: "Vi kan väl fixa Svante ståplats i Gavleån!".

Även flera andra toppchefer i landstinget varnas om att de kan gå samma öde till mötes.

Läs mer: Regiondirektören Svante Lönnbark dödshotad

Men det är inte det enda hotfulla inlägget på bloggen som riktar sig mot personer i Region Gävleborgs ledning.

Så sent som för några dagar sedan lades ett nytt inlägg upp som förutom Svante Lönnbark även angriper sjukvårdsregionrådet Tommy Berger (S).

"Vet ni att många på stán tror att ni inte kommer att dö en naturlig död? Det är säkert Tommy! Ställ dig på lokal om du vågar, folk säger så där: tänk om man fick vrida skallen av den där..." står det att läsa.

Tommy Berger själv säger att han inte varit inne på bloggen men att han fått det som står där visat för sig.

Upplever du det som ett hot?

– Det är svårt för mig att värdera. Jag tror att när folk skriver öppet på bloggar så är hoten från de personerna mindre allvarliga. Men man vet inte hur det påverkar andra som läser det, om det kanske kan trigga i gång någon som är mer våldsbenägen.

De hotfulla inläggen på bloggen har polisanmälts av Region Gävleborg. Brottet är rubricerat som hot mot tjänsteman och en 71-årig man som bor i södra Sverige är delgiven misstanke.

– Vi vet ännu inte om han har någonting med det här att göra. Vi vet av erfarenhet att det också kan vara någon annan som har lånat en persons dator, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Han konstaterar också att det kan vara svårt att bedöma var gränsen går för när uttalanden av det här slaget ska bedömas som brott eller inte.

– Yttrandefriheten är väldigt stark men det får inte gå över till att man hotar någon till livet. Det kan vara svårt att bedöma var gränsen går men vi lutar oss på det som Justitiekanslern, JK, har sagt, säger Mikael Hedström.

Förutom hoten mot Tommy Berger och Svante Lönnbark har också Region Gävleborg polisanmält hot som har riktats mot divisionschefen Helena Björkman.

Hon har på senare tid förekommit mycket i media med anledning av den jourtjänstgöring som man beslutat att införa på ambulansen. Men om hoten hänger ihop med den infekterade ambulansfrågan vill varken polisen eller Region Gävleborg säga.

Läs mer: Jour införs – trots protesterna från personalen och facket

– Jag kan inte kommentera den pågående polisutredningen men jag kan bekräfta att det finns polisanmälda hot, säger Helena Björkman.

– Vi har överlämnat allt vi har till polisen och vill inte störa den utredning som pågår, säger Region Gävleborgs tillförordande säkerhetschef Staffan Johnson.

Mer läsning

Annons