Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan barnen få stöd från BUP

Ett barn som har haft en turbulent uppväxt får inte nödvändigtvis besvär med sitt mående under tiden eller senare i livet. Det berättar Maarit Wirkkala, chef för BUP i Gävleborg.

Annons

Däremot är det inte ovanligt att BUP samarbetar med socialtjänsten i dessa ärenden. Till exempel i möten där personal från olika instanser kan träffas för att samordna sin hjälpinsats till det berörda barnet.

– Då hävs sekretessen instanserna emellan och det blir enklare att jobba tillsammans för barnet.

Samordningen sker inte automatiskt. Ett barn eller ungdoms kontakt med BUP kan bero på att hen själv söker hjälp, eller att en vårdnadshavare gör det.

– Man kan inte säga något generellt om familjehem. Det finns barn som inte har något behov av terapi, kanske maskrosbarn, de självläker och verkar inte ha det behovet, de är inte motiverade att prata för sakens skull. Då gör vi inget utan det kanske blir aktuellt senare i livet.

Wirkkala påpekar att ett barn som blir placerat i familjehem påverkas olika beroende på hur gammal barnet var vid insatsen. Ofta är familjehemmen uppmärksamma på barnets mående.

– Familjehemmen är ofta snabba att ringa till BUP om det är så att de är oroliga för nåt. Men då kanske det räcker att höra att det är normalt, att det får vara jobbigt när man har landat efter en jobbig tid.

Mer läsning

Annons