Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete kan rädda orkestern

/

Rädda orkestern genom att göra att utöka samarbetet med regionen.
Det föreslås i den utredning av Gävlesymfonikerna som kultur- och fritidsnämnden nu ska ta ställning till.
– Vi vill påbörja en dialog med Region Gävleborg, säger nämndens ordförande Helene Börjesson (MP).

Annons

Bakgrunden till utredningen är det sparkrav som symfoniorkestern, precis som Kultur och fritids övriga verksamheter, har på sig från och med 2016. Utredningens uppdrag var att undersöka om det finns andra sätt att finansiera orkestern och Gävle konserthus.

Och man landar i tre alternativa förslag: att bedriva verksamheten med oförändrad ekonomi och därmed riskera att orkestern utarmas och så småningom försvinner, att göra besparingar vilket skulle leda till att man inte längre har en symfoniorkester utan någon annan form av verksamhet i mindre omfattning eller att satsa offensivt och samarbeta med fler intressenter och därmed också bli en regional angelägenhet.

Och det är alltså det sistnämnda som utredarna, konsultbolaget Närverkstan, föreslår framför de andra alternativen.

– Annars handlar det om att inte ha en symfoniorkester alls – antingen genom att man tar ett snabbt, rakt beslut att lägga ned eller låta verksamheten fortgå och glida ned för en hal sluttning och försvinna. Och så vill vi inte behandla våra medarbetare, säger Helene Börjesson.

Nu ska hon ihop med övriga politiker och tjänstemän ta kontakt med sina motsvarigheter på Region Gävleborg och komma överens innan året är slut.

Helt enkelt är det förstås inte, medger hon.

– En omorganisation är alltid besvärlig.

Och det finns också en risk med att orkestern exempelvis skulle regionaliseras eller bolagiseras hamnar längre från de andra kommunala verksamheterna som den nu samarbetar nära med. Men Helene Börjesson menar att samarbetena kring till exempel Kulturtrappan, där alla skolbarn i Gävle får ta del av ett par kulturupplevelser om året, i viss utsträckning skulle kunna utvidgas till länets andra kommuner också. Man kan också tänka sig att utökade samarbeten kring exempelvis kammarmusik och kulturskoleverksamhet motiverar en större finansiering från regionens sida.

18 mars ska kultur- och fritidsnämnden godkänna utredningen.

Mer läsning

Annons