Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköna säten för sätet

/
  • Gänget som gjort det möjligt är från vänster i bild möbeltapetserare Monika Wahlberg, fastighetsförvaltare Peter Egerfält, målare Kai Halminen och byggprojektledare Karin Andersdotter.
  • Ny unik numrering gör det lättare att hitta sin plats.
  • Från vänster i bild provsitter Jonas Elverstig, Karin Andersdotter, Monika Wahlberg, Kai Halminen och Peter Egerfält.
  • Intendent Jonas Elverstig visar att det är slut med gnissel i raderna.

Under Gävle Teaters sommaruppehåll har man passat på att renovera stolarna på balkongerna.

Annons

Det är samtliga stolar på första och andra raderna, alltså teaterns balkonger det handlar om. Parkettens stolar kommer att fräschas till nästa sommar. Totalt har teatern 450 sittplatser.

Samtidigt som stolarna klätts, stoppats och målats om har man också ändrat numreringen av dem. Tidigare fanns till exempel 15 stolar i salongen med nummer 1, vilket kunde vara lite förvirrande. Sittplatserna var då indelade i sektioner. Nu är det unika nummer som gäller.

Hur många stolar är det som renoverats?

– Jaa, nu ska vi se, säger teaterintendent Jonas Elverstig, eftertänksamt.

Möbeltapetseraren Monika Wahlberg fyller snabbt i:

– Det är 204 stycken!

Hon berättar att stolarna demonterats på plats och ryggar och säten har transporterats till hennes verkstad. Där har nya fjädrar och stoppning monterats och klätts med det djupblå tyget. Samma tyg finns också på balkongernas räcken.

Kvar i teatern har Kai Halminen stått beredd och därefter slipat rent stommarna och lagt på ny ådringsmålning. Tidsschemat har varit pressat när den enda luckan för jobbet har varit sommaruppehållet.

– Ungefär två timmar per stol har det tagit, säger Kai Halminen.

Fastighetsägare är Gavlefastigheter och Peter Egerfält är fastighetsförvaltare.

– Investeringen är på 1,6 miljoner kronor och stolarna är nu som nya, säger han.

– Det har gått riktigt bra. Stolarna har inte bytts eftersom de är bevarandevärda. De är platsbyggda i början av 1900-talet och det skulle bli mycket dyrare att göra nya, säger Karin Andersdotter, byggprojektledare från Gavlefastigheter.

Slut med träsmak i raderna. Nästa år är det dags att sätta stopp för ömmande säten på parketten och full koncentration på föreställningarna utan störande sittfläsk.

Mer läsning