Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slamsugning kan snart bli dyrare

/

Tömningen av enskilda avloppsanläggningar blir 13 procent dyrare från årsskiftet, om Gästrike Återvinnare får igenom sina planer.

Annons

Skälet till höjningen är enligt avfallsrådgivare Magnus Flodman på Gästrike Återvinnare förändrade miljökrav för omhändertagande av slammet. Arbetarbladet har tidigare berättat om investeringarna i Järbo och Hedåsens reningsverk.

Hanteringen har skett i Forsbacka, men är inte längre möjlig på grund av hårdare miljökrav. I Forsbacka har slammet efter avvattning lagts på deponi. I framtiden ska slammet eldas upp och bli energi i Sandvikens kraftvärmeverk.

– Förändringen är den att kunderna får betala för hur mycket slam som vi tar hand om. Tidigare kan man säga att med en fast taxa så subventionerade de kunder med små brunnar de som har större brunnar. Det blir mer rättvist nu, säger Magnus Flodman.

Han berättar att alla avgifter för avfallshantering helt bestäms av vad det kostar. Det finns inga statliga subventioner med i prissättningen. Ökar kostnaderna för avfallshanteringen, är det taxan som höjs.

Har man en liten avloppsanläggning på 2 kubikmeter blir priset per tömning 960 kronor. Det motsvarar en prissänkning med 3 procent.

En slamanläggning som är 3 kubikmeter blir 30 procent dyrare att tömma och kostar 1 285 kronor per gång att tömma. En volym på 4 kubikmeter blir 63 procent dyrare, 1 610 kronor per gång.

Många fritidshus har både en slamavskiljare för köksavlopp och en sluten tank för avloppsvatten från en vattentoalett. Sådana anläggningar blir 22 procent dyrare att tömma och kostar 1 575 kronor per tillfälle att tömma.

I Sverige har 10 procent av hushållen enskilda avloppsanläggningar. I Gästrikland och delar av norra Uppland finns det 12 000 enskilda avloppsanlägningar, varav cirka 5 000 i Gävle kommun.

SITA är entreprenören som tidigare utfört slamtömningen åt Gästrike Återvinnare. Sedan mars 2015 ingår SITA i det franska miljöföretaget Suez Environment, och de har vunnit upphandlingen från nästa år fram till 2023.

Kommunfullmäktige i Gävle kommer att fatta beslut i frågan under november månad.

Mer läsning

Annons