Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprit och sexuellt ofredande på skola

/

En högstadieelev i Bergvik förvarade två knivar, sexleksak och sprit för runt 1000 kronor i sitt skåp i skolan.
Samtidigt har elever tvingat en pojke att ha en dildo i munnen under bussresan hem. En polisanmälan är upprättad.

Annons

Det var strax före jul som problemen på Bergviksskolan började. Flickor i sjunde klass blev dagligen utsatta för mobbning av ett mindre gäng pojkar på högstadiet.

Saken blev inte bättre av att pojkarna försökte tända eld på skolan genom att slänga upp brinnande föremål ovanför takisoleringen i korridoren. De har även ställt in levande ljus i sina skåp.

I en av pojkarnas skåp hittades dessutom en sportbag fylld med alkohol, kastknivar och sexleksaker. Fyndet polisanmäldes och väskan beslagtogs.

– Jag kan inte säga om det är samma person som är ägare till hela innehållet i väskan, men det fanns öl, cider och Smirnoff ice till ett värde av ungefär 1 000 kronor i den, säger Mattias Fredlund, ungdomspolis i Söderhamn, som själv var på Bergviksskolan.

En dildo som fanns i väskan var troligen samma som en pojke tvingades ha i munnen under hela bussresan hem.

– Det mesta tyder på att det var så, säger Mattias Fredlund.

Även om polisen ser allvarligt på händelsen lägger de ner ärendet eftersom den misstänkte är under 15 år.

– Nu är det socialförvaltningen, skolan och föräldrarna som går vidare med det här, säger Mattias Fredlund.

Via sms har han även fått kännedom om att elever har eldat på Bergviksskolan. Lärare ska dessutom ha blivit hotade med att de ska bli knivhuggna. Pojkarna har även kastat stora mängder ägg på fönstren och kletat ner inomhus. Även en närliggande villa har utsatts för äggkastning.

Skolan har försökt splittra på ungdomsgruppen, men någon varning har ännu inte utfärdats vilket vissa i lärarkåren uppfattar som att rektorn Åsa Äng Eriksson inte tar sitt ansvar. Det säger källor som tidningen varit i kontakt med.

– Det gäller att sätta stopp nu, det här får inte fortsätta. Då riskerar vi att hamna i det läge där vi var tidigare, säger en av dem.

Bergviksskolan har tidigare haft stora problem med stökiga elever. Bland annat knivskars en lärare av en elev vilket ledde till en avstängning.

Då sa Thomas Hartikainen, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, att alla resurser skulle sättas in för att skapa en bra miljö på skolan.

När tidningen kontaktar Thomas Hartikainen visar det sig att han över huvud taget inte känner till vad som hänt på Bergviksskolan den senaste tiden.

– Det där har jag aldrig hört talas om. Skolinspektionen var där för en vecka sedan, då nämndes ingenting om att det förekom problem. Sedan en tid tillbaka pågår det ett stort utvecklingsarbete i Bergvik som har gett ett bra resultat. Så det du säger kan jag varken säga bu eller bä om i dagsläget, säger Thomas Hartikainen.

Tidningen har vid en rad tillfällen försökt nå rektor Åsa Äng Eriksson för en kommentar, utan att lyckas.

Hennes chef, för- och grundskolechefen Carin Mellqvist, hade heller inte fått någon information om situationen så sent som förra veckan, men säger att hon förutsätter att Åsa Äng Eriksson vidtagit de åtgärder hon ska.

– Du sa att det hade gjorts en polisanmälan och det är precis vad man ska göra. Vi har däremot inte fått några rapporter om att det är oroligt på Bergviksskolan. Att enstaka elever ställer till det är sånt som kan hända på alla skolor, säger Carin Mellqvist.

Kommer det att vidtas några ytterligare åtgärder från skolans sida?

– Det vet jag inte, det måste du prata med Åsa Äng Eriksson om.

Mer läsning

Annons