Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenvard (M) om USA-resorna: "Inte rätt att åka i den här omfattningen"

/

Den politiska majoriteten kallar de 5,3 miljoner som USA-resorna hittills kostat för en billig investering för bättre vård.
Oppositionen anser att måttet är rågat och att pengarna hade kunnat användas på bättre sätt.
– Ska man vara riktigt elak handlar det om förtäckta nöjesresor, säger Sjukvårdspartiets ordförande Stig Zettlin.

Annons

Region Gävleborgs oppositionsråd Patrik Stenvard (M) har länge ifrågasatt resorna till Kaiser Permanente.

LÄS MER: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Efter att han följt med på en resa står han fast vid sina åsikter. Mycket av det Kaiser gör påminner om det han hört och sett i Jönköping.

– Vi har varit kritiska till omfattningen innan och det är vi fortfarande. Att se sig om i världen är bra, men inte i den här omfattningen, säger Patrik Stenvard.

Enligt honom har Moderaterna försökt att få igenom liknande idéer som Kaiser Permanente praktiserar, utan att få gehör för dem. På sin blogg skriver han att Kaisers vårdmodell inte är revolutionerande, utan handlar om sunt förnuft och lite jävlar anamma.

– Krävs det att majoriteten åker till USA för att förstå att våra idéer är bra kanske det finns en viss poäng. Men det är ändå inte rätt att skicka den mängd människor som man gjort, säger Patrik Stenvard.

Läs även läkarens kritik mot USA-resorna: "Hittills inte gett något avtryck"

Innan han reste med till San Francisco gjorde han tillsammans med politikerkollegor ett besök i Jönköping, för att se hur deras sjukvård fungerar. Den organisation som även Kaiser Permanente har lärt sig av.

– I utvecklingsarbetet är Jönköping minst lika bra, om inte bättre, säger Patrik Stenvard.

Att resorna finansierats med tillskjutna stödmiljoner från staten och därmed gått utanför ordinarie budget spelar ingen roll, anser han.

– Det är samma plånbok och det är skattebetalarnas. Och då är det inte rätt att åka till USA i den här omfattningen. Vi hade hellre lagt mer pengar på primärvården än att göra det här.

Om du nu är kritisk, vore det inte bättre om du stannat hemma och sparade kostnaden?

– För att vara kritisk så måste man veta vad det är man kritiserar. Kritiken består i den mängd personer man skickar över dit. Omvärldsspaning är viktigt för att vi ska kunna utveckla vården i Gävleborg, säger Patrik Stenvard.

LÄS MER: Pengar till äldres sjukvård har bekostat regionens USA-resor

Även Sjukvårdspartiets ordförande och oppositionsråd, Stig Zettlin, är fortsatt kritisk till resorna.

– Vi tycker inte att det har kommit ut något från det här som är positivt för hälso- och sjukvården i Gävleborg, säger han.

Han blir upprörd när han tänker på hur resorna finansierats och genomförts.

– Ska man vara riktigt elak så skulle jag säga att man tar personalens medel för att organisera mer eller mindre förtäckta nöjesresor för högsta ledningen, säger Stig Zettlin.

Mer läsning

Annons