Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största övergreppsrättegången börjar

En mobiltelefon kommer att spela en avgörande roll i den rekordstora rättegång om sexuella övergrepp som inletts nu på morgonen.

Annons

Den åtalade 22-åringen tittar ned i bordet medan åklagaren berättar om anklagelserna.

Själva rättegången hålls i Sollentuna norr om Stockholm. Men de utsatta nästan hundra barnen finns över hela landet. Under rättegångens första dagar är majoriteten av barnens målsägandebiträden inte med på plats i tingsrätten utan deltar via videolänk från 14 andra tingsrätter – från Lycksele i norr till Malmö i söder.

Den åtalade mannen från Stockholmsområdet är mörkt klädd. Han sitter mellan sina advokater och tittar hela tiden ner i bordet.

Enligt åklagaren Tomas Mattsson har mannen gjort sig skyldig till olika former av sexualbrott mot 96 barn runt om i landet. Barnen i det här målet är ovanligt unga. Det yngsta bara fem år och det äldsta var 14 när hon blev utsatt.

Instagram och Kik

De första anmälningarna gjordes redan 2013, den tredje kom i januari 2014. Eftersom anmälningarna kom från olika platser i landet dröjde det innan man insåg att det var samma gärningsman.

Genom IP-spårning kunde mannens mobil dock knytas till chattandet i Kik med de drabbade. Dessutom ska han ha lämnat ledtrådar, bland annat sitt förnamn, i chattarna där han skrev sexuella meddelanden till mellanstadiebarn.

IP-spårningen ledde till slut till en adress i Stockholmsområdet. I april 2014 gick polisen in i bostaden för att säkra spår och bevis, och då beslagtogs en mobiltelefon.

– Den här mobiltelefonen kom att ha en avsevärd betydelse för ärendet. Det är mobiltelefonen som gör att vi kommer att sitta här i 55 dagar, säger Tomas Mattson.

Det som började med två polisanmälningar 2013 har i och med genomgången av telefonen och chattarna svällt till en jätteutredning.

– Vi hittar tusentals chattar i den här telefonen. Flera med sexuellt innehåll, säger åklagare Tomas Mattsson.

– Vi kan också se att många han chattar med är barn och att de uppger en väldigt låg ålder.

Mannen förnekade inledningsvis det hela och hävdade att någon annan kapat kontot och utnyttjat hans Kik-profil och användarnamn, säger åklagare Tomas Mattsson när han berättar om 22-åringens inställning till brotten.

Men när polisens tekniker undersökte telefonen hittade man ingen skadlig programvara som kunnat fjärrstyra mobiltelefonen och ingen hade tagit sig igenom säkerhetsinställningarna.

Han har i stora delar erkänt det han står åtalad för, men har synpunkter på olika brottsrubriceringar. Exempelvis erkänner han inte den grövsta rubriceringen, våldtäkt mot barn.

Fick barn att göra brott

Under rättegångens första tre dagar kommer åklagarna gå igenom i stora drag vad den åtalade 22-åringen ska ha gjort sig skyldig till. Enligt åtalet rör det sig om sexuellt ofredande, barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuellt posering och grovt sexuellt övergrepp mot barn samt försök till dessa brott.

Den grövsta brottsrubriceringen är våldtäkt mot barn. I ett fall ska 22-åringen ha fått ett femårigt barn att utföra övergreppet på ett elvaårigt barn.

Men eftersom mannen agerat på distans och själv rent fysiskt inte förgripit sig på barnen är det oklart om rätten kommer att välja den brottsrubriceringen om man dömer för just de handlingarna. Åklagare i tidigare, liknande mål, har inte rubricerat sådana gärningar som våldtäkt mot barn.

– Jag vill ta det här ett steg längre, sade åklagaren Tomas Mattsson tidigare till TT och framhöll målet som principiellt intressant.

Mer läsning

Annons