Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige växer mer än någonsin

Vi har blivit över 100 000 fler i landet sedan den senaste mätningen, den största befolkningsökningen som uppmätts. Dessutom är männen för första gången på väg att bli fler än kvinnorna.

Annons

Den svenska befolkningsökningen under 2014 är den hittills största. Främsta skälet är enligt Statistiska centralbyrån (SCB) en rekordhög invandring. Totalt ökade befolkningen med 102 491 personer mellan sista december 2013 och 2014, och det är första gången som ökningen passerar hundratusen-strecket.

Under 2015 förväntas också männen för första gången bli fler än kvinnorna. Det föds alltid fler pojkar än flickor i Sverige, men eftersom kvinnor lever längre har de också dominerat genom åren. Det som nu får männen att ta över rollen som majoritetskön är att de flesta invandrarna är män.

Även sex av sju kommuner kan glädjas över fler invånare. Under förra året ökade befolkningen i 248 av Sveriges 290 kommuner. Och det är 42 fler kommuner än föregående år som kan räkna på pluskontot. De procentuellt största ökningarna stod Sundbyberg och Knivsta för.

I Värmlandskommunerna Hagfors och Årjäng har befolkningen minskat mest, ner med 150 respektive 149 personer jämfört med föregående år.

Befolkningen i Sverige ökar mer än någonsin. Arkivbild.

Christine Olsson/TT

Mer läsning

Annons