Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare medarbetare på Arbetarbladet ny publisher för Aftonbladet

/

Hon har varit tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet sedan mitten på december förra året.
Nu är det klart att Sofia Olsson Olsén, tidigare medarbetare på Arbetarbladet, blir ny publisher för tidningen.
– Det känns så klart väldigt, väldigt kul, säger hon till Aftonbladet.

Annons

LÄS OCKSÅ: Sofia Olsson Olsén tar över efter Helin på Aftonbladet

På onsdagsförmiddagen presenterades vem som tar över som publisher efter Jan Helin på Aftonbladet.

Det blir Arbetarbladets tidigare medarbetare Sofia Olsson Olsén, som varit tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet sedan mitten på december förra året då Jan Helin aviserade att han skulle lämna Aftonbladet för SVT.

Det har varit oklart om Schibsted, med Sverige-vd:n Raoul Grünthal i spetsen, skulle tillsätta en ny publisher för Aftonbladet eller om ansvaret skulle delas på en chefredaktör och en vd.

Nu blir Sofia Olsson Olsén permanent chefredaktör. Hon tar samtidigt över vd-posten och tidningen får därmed en ny publisher – den roll som Jan Helin haft sedan 2012.

Olsson Olsén tillträder tjänsten omedelbart och blir den första kvinnan någonsin att styra Aftonbladet.

– Jag är så taggad. Att få fortsätta jobba med och ytterst leda de sköna och kompetenta människor som finns på Aftonbladet, dessutom i full fart framåt, kombinerar verkligen två starka drivkrafter i mig, säger Sofia Olsson Olsén till Aftonbladet .

På frågan hur det kommer att märkas att hon nu tillträtt som publisher, svarar hon:

– På redaktionen blir det förhoppningsvis inte en sådan enorm skillnad. Jag hoppas att jag även tidigare känts närvarande. Och jag jobbar ju tillsammans med en stark redaktionell ledning som driver det dagliga och planerade arbetet. Att därpå utöka omfattningen till även ett vd-uppdrag gör naturligtvis att jag kommer bli mer synlig i hela organisationen.

Sofia Olsson Olsén fyller 51 år i september och började på Arbetarbladet i januari 1988. Hon var bland annat med och startade nöjesbilagan På gång och hon har jobbat som nattchef och redigerare på Arbetarbladet. Hon började på Aftonbladet Nya Medier 2007 och har bland annat varit administrativ redaktionschef, HR-chef, ansvarig för Aftonbladet Online Academy, Plus-chef och redaktionschef på tidningen.

Schibsteds Sverigechef och Aftonbladets styrelseordförande Raoul Grünthal lyfter fram Sofia Olsson Olséns långa erfarenhet och ledarskap.

– Sofia Olsson Olsén står för ett närvarande ledarskap och får andra människor i organisationen att växa. Det är ett modernt ledarskap som betonar lagarbete, vilket är en avgörande framgångsfaktor för Aftonbladet, och även för Schibsted som internationell mediekoncern. Hon har framgångsrikt drivit det operativa arbetet på redaktionen, vilket har återspeglats i viktig och bra journalistik, säger Raoul Grünthal till Aftonbladet .

Mer läsning

Annons