Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre blottare på en vecka - polisen varnar allmänheten

Måndag, onsdag och torsdag har polisen fått in anmälningar om blottare i Gävle.
Nu försöker man utreda om det finns ett samband.
– Det är ovanligt med tre fall på en vecka, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Annons

I måndags såg en kvinna i 25-årsåldern en okänd man stå och onanera utanför tvättstugefönstret på Pinnmovägen i Sätra vid 21.20-tiden

Mannen hade dragit ner kalsongerna och byxorna och stod och onanerade. När han märkte att kvinnan tittade på honom ska han ha blivit rädd och sprungit därifrån.

Eftersom han hade dragit ner en mössa för ansiktet har kvinnan inte kunnat lämna något fullständigt signalement men mannen misstänks för sexuellt ofredande genom exhibitionism och blottning.

MÅNDAG: Man onanerade utanför tvättstuga i Sätra

Under onsdagskvällen ska två flickor ha sett en man som visade könsorganet på Nygatan i Gävle, enligt polisen.

Flickorna var i åldrarna 14 respektive 12 och såg mannen på håll som hade gylfen öppen och kliade sig i skrevet. När mannen fick syn på tjejerna började han dra i sitt könsorgan, men närmade sig aldrig flickorna.

Tjejerna kontaktade polis och pekade ut en man som hämtades till förhör. Han frigavs senare men misstankarna kvarstår.

ONSDAG: Man blottade sig för flickor

På torsdagen var det dags igen. Vid tiotiden vid i Sätra går fyra flickor i tioårsåldern från Lilla Sätraskolan på Porfyrvägen. Plötsligt dyker en okänd man upp.

– "Vill ni se mitt könsorgan" sa mannen och så drog han ned byxorna. Förmodligen är barnen chockade och förvånade över det här väldigt konstiga beteendet, säger Mikael Hedström.

Flickorna berättade för sina lärare och rektor som i sin tur larmade polisen.

Flickorna ska nu förhöras av en särskild barnutredare, för att få en mer detaljerad redogörelse av vad som hänt.

Nu försöker polisen utreda om de tre fallen kan ha samma gärningsman.

– Vi bedömer just nu att det inte är så eftersom signalementen skiljer sig för mycket från varandra, men inledningsvis behåller vi beskrivningarna för oss själva, säger Mikael Hedström.

Han uppmanar nu Gävleborna att hålla uppsikt för avvikande beteende.

– Ser man någon som beter sig underligt och uppehåller sig vid skolor eller dagis och visar intresse för unga flickor och barn ska man höra av sig till oss direkt.

– Man får förklara för barnen att det finns människor som beter sig konstigt i samhället och varna för att de kanske försöker bjuda barnen på godis eller skjuts i bilen, säger Hedström.

Enligt polisen brukar blottare generellt sett fortsätta att begå brott ett par gånger innan det blir uppehåll, så därför uppmanas allmänheten nu att hålla uppsikt över misstänkt beteende.

Att tre incidenter med blottare har inträffat på en vecka är väldigt ovanligt, enligt polisens presstalesman.

– Det hör inte till vanligheterna. Men det brukar bli så att blottare dyker upp på vår och sommar. Och ibland inträffar det inomhus på anläggningar, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons