Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Följ vår livesändning från Tjejvasan

Tjejvasan är en av de populäraste händelserna under Vasaloppsveckan. Här kan du se en livesändning från loppet som inleder Vasaloppsveckan.

Annons

Årets Tjejvasa avgörs lördagen 27 februari. Knappt 10 000 tjejer kommer att skida de tre milen från Oxberg till målet i Mora. Mittmedia är på plats och sänder live-tv från starten, längs spåret och vid målet i Mora.

Sändningen startar 08.50, och du följer den på arbetarbladet.se

En dryg vecka senare, söndag 6 mars, är det dags för Vasaloppet. Nio mil ska avverkas med start i Sälen och mål i Mora. På startplatsen i Berga by, i Sälen, går startskottet klockan 08.00 för de 15 800 skidåkare som är anmälda.

Sändningen startar 06.00, och du följer den på arbetarbladet.se

Hela Vasaloppets historia började 1521. Det var då som Gustav Vasa flydde från Mora mot Norge efter att ha misslyckats med att få med sig morkarlarna i uppror mot danskarna.

Vilken väg Gustav Vasa tog är det ingen som exakt vet. Det pratas om tre alternativ, där det ena är norrut mot Oxberg vidare över Evertsberg och Sälen. Det som i dag är Vasaloppet, om än i motsatt riktning.

Det första Vasaloppet genomfördes den 19 mars 1922, alltså 400 år efter att Gustav Vasa befann sig i Dalarna. Enligt vasaloppet.se är det Morasonen Anders Pers som är pappa till Vasaloppet.

I en artikel i Westmanlands Läns Tidning den 10 februari 1922 berättade Anders Pers om sin idé om ett skidlopp till minne av Gustav Vasa. Dagens Nyheter återgav artikeln redan nästa dag, och meddelade samtidigt att man skänkte 10 000 kronor till mandomsprovet, som till slut skulle bli ett av världens största skidlopp.

Catharina Grufman

Mer läsning