Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Forsbackabor fick ge synpunkter på kommunens framtidsplaner

/
  • Eva Wikström och Lars-Göran Wikström diskuterar tillgängligheten längs Storsjövägen med Ulrica Jonsson från samhällsbyggnadsnämnden längst till vänster i bild.
  • Leif Sjöström från Brunnsvik, söder om Forsbacka tycker inte att det räcker med som förslaget säger.
  • Utställningen finns att ta del av till 31 december i Forsbacka.

300 nya bostäder i Forsbacka till år 2030.
– Det räcker inte. Det borde vara minst 500, säger Leif Sjöström från Brunnsvik.

Annons

Han menar att det som verkligen utvecklar en ort och dess samhällsservice är att det bor mycket folk på orten.

– Forsbacka har alla förutsättningar. Bra pendlingsavstånd till både Gävle, Valbo och Sandviken. Riktigt fin natur med både Storsjön och Gavleån. Det skulle behövas lite tätare turer och fler hållplatser bara, säger han.

Gävle kommuns nya översiktsplan som spänner över tiden fram till år 2030 är ute på samrådsturné som ordföranden i Samhällsbyggnadsnämnden Daniel Olsson (S) säger. Under måndagens eftermiddag hade Forsbackaborna möjlighet att ta del av översiktsplanen som fanns utställd på biblioteket i Forsbacka.

Senare under kvällen kom tjänstemän och politiker från Samhällsbyggnadsnämnden för att informera men främst svara på frågor och synpunkter. Ett fyrtiotal personer hade anslutit till mötets början.

Ann-Helen Persson (C) är oppositionsråd i Gävle och var den som hälsade deltagarna välkomna.

Hon har tidigare bott länge i Forsbacka och ser orten som viktig i Gävle kommun.

– Som centerpartist tycker jag det är otroligt viktigt med glesbygdsutveckling. Det är också kul att så många är här i kväll, men jag vill också att ni ska vara med ordentligt. Så tyck till, säger hon.

I översiktsplanen fram till år 2030 är ett av målen att Gävle kommun ska växa från dagens knappa 100 000 invånare till 120 000. Detta ska bli möjligt genom byggandet av 10 500 nya bostäder. Den stora delen bostäder, cirka 75 procent kommer att byggas i Gävle stad genom att den förtätas. Resterande 25 procent blir i stråk utifrån staden i samtliga vädersträck.

Läs mer här: Översiktsplan 2030

Två som besökte utställningen var Eva Wikström och Lars-Göran Wikström som bor söder om Forsbacka By.

– Vi bodde tidigare i Gävle och hade fritidshus där vi nu bor. Och man kan inte bo bättre. Nära natur och tätorter med, säger Eva Wikström.

Hon berättar att hon och Lars-Göran är nyblivna pensionärer och att hon gärna skulle se att det byggdes någon form av seniorbonde i Forsbacka.

– Jag vill inte flytta tillbaks till Gävle. Jag vill kunna ha nära till skridskoisen på vintern, säger hon.

Mer läsning