Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Zahra Asgari är en av Gävleborgs mest företagsamma

/
  • Arbetarbladet besöker Allt i hemmet i Gästrikland som jobbar med hemtjänst. Från vänster i bild vd Zahra Asgari, Lina Sundberg, Habiba Subiye, Monica Edbom och kunden Folke Jacobsson.
  • Zahra Asgari tycker det är viktigt att kunna erbjuda hemtjänst till kunder som har annat modersmål än svenska.
  • Folke Jacobsson har bara gott att säga om servicen han får av bland andra Monica Edbom, undersköterska.

Fyra gästrikar och en hälsing slåss om titeln "Gävleborgs mest företagsamma människa 2015".

Annons

– Ja, nu har vi våra finalister. De är Zahra Asgari från Gävle med företaget Allt i hemmet i Gästrikland AB, Maria Jonsson Fernlund, Gävle. Företaget heter MA i Gävle och sysslar med städning, hemtjänst och bokföring. Rafi Markarian från Sandviken som driver Charlys Bar och Steakhouse, Lars Mobacke från Bollnäs, ägare av Mobackes Trädgårdscenter och Joel Svensson som äger Partykungen i Gävle. Jättekul att det varit sådant engagemang runt det här, säger Lotta Petterson som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborgs län.

Hon berättar att det kommit in cirka 60 nomineringar och att röstning på de fem finalisterna kan ske fram till och med 29 november på Svenskt Näringslivs hemsida. Det är heller inte de specifika företagen som är nominerade, utan personerna bakom. Man har inte tagit hänsyn till om företaget verkat lång tid, vuxit fort eller gjort stora vinster.

– Nej, det handlar helt och hållet om de här personerna. Att de är företagsamma människor, är otroliga inspiratörer och lyfter vårt län. Vi ser redan nu att röstningsfrekvensen i Gävleborg är högst i landet. Alla våra fem nominerade ser jag som vinnare, säger hon.

Arbetarbladet besöker Zahra Asgaris företag och får träffa både personal och kunden Folke Jacobsson, 96 år.

– Det visade sig att Folke skulle till sjukhuset i dag för provtagning. Så jag körde honom, då slapp han färdtjänsten i dag och får fika lite med oss, säger Zahra Asgari.

Hon berättar att Folke är en ganska typisk kund. Av företagets trettiotalet kunder har man en besöksfrekvens av från ett par gånger i veckan till sex gånger om dagen. Nu tillhör det inte vanligheterna att man skjutsar runt kunderna, men Folke bor granne med Zahra och kommer på så vis hem också.

– Det här med nomineringen känns fantastiskt, säger Zahra Asgari.

När hon startade företaget år 2013 var hon ensam undersköterska i firman. I dag består företaget av 15 stycken undersköterskor som jobbar tillsammans. 10 stycken är fast anställda och fem stycken är timvikarier.

Läs mer här: Zahra satsar på hemspråk

– Jag hoppas kunna anställa flera av vikarierna, kanske inte på heltid. Men vi behöver deltidare också, och en del vill ha det så, säger hon.

Hon berättar att de flesta kunder som företaget har är sådana som är berättigade till hemtjänst och företaget är också ett av flera företag som är godkända av Gävle kommun som utförare av servicen.

– Vi har personal som pratar svenska, arabiska, turkiska, kurdiska och persiska. Det är viktigt att kunna få hemtjänst och samtala med personalen om du har ett annat modersmål än svenska, säger hon.

Arbetarbladet frågar Folke Jacobsson vad han tycker om servicen han får tre gånger om dagen.

– Otroligt bra. Kunde inte vara bättre, säger han och smuttar på sitt kaffe.

Zahra Asgari får något varmt i blicken när hon hör Folke Jacobsson prata vid kaffebordet.

– Älskade gubbe, när du druckit upp ditt kaffe ska jag köra hem dig, säger hon.

Mer läsning