Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Ivar firar 50 år med streck: "Det är viktigare än någonsin att vara satirtecknare"

/
  • I 50 år har Ulf Ivar Nilsson ritat satirteckningar i Arbetarbladet.
  • Den första teckningen som publicerades i Arbetarbladet 1966 handlade om att Statens järnvägar lade ner flera stationer.
  • En av Ulf Ivars personliga favoriter från 1979.
  • Under nästan hela 1980-talet hade Ulf Ivar en seriefigur i Arbetarbladet som hette Fabian.
  • En kommentar till de orättvisa löneskillnaderna från 2015.
  • 2007.
  • 1972 kommenterade Ulf Ivar Vietnamkriget med den här teckningen.
  • 1971.
  • 1986 mördades statsminister Olof Palme och landet hamnade i chockartad förtvivlan.
  • 2014.

I 50 år har Ulf Ivar Nilsson levererat satirteckningar till Arbetarbladet. Det firar han med en bok och en utställning.
– Jag lever min tonårsdröm, konstaterar han nöjt.

Annons

På darrande ben gick Ulf Ivar Nilsson som 19-åring in på Arbetarbladets redaktion för att visa upp sitt block med skämtteckningar.

– Jag har sedan jag var tonåring drömt om att få göra skämtteckningar och att få se mitt namn i tidningen, trots att jag varken kan rita eller hitta på roligheter, säger han och skrattar.

Nöjesredaktören Jan Dahlman bläddrade igenom alla bilderna utan att dra på munnen en enda gång.

– Till slut tittade han upp med en likgiltig min och frågade mig om jag inte kunde rita mer aktuella och lokala teckningar. "Jo, visst kan jag det", svarade jag snabbt utan att riktigt förstå vad han menade.

1966 publicerades den första teckningen av Ulf Ivar Nilsson i Arbetarbladet. Sedan dess har han fortsatt och Arbetarbladets trogna läsare är väl bekanta med Ulf Ivars underfundiga betraktelser. Hittills har han gjort 4 109 teckningar. Det vet han säkert för han sparar alla teckningar i pärmar.

– Jag vill ta pulsen på tillvaron och kommentera samtiden. Mina satirteckningar är väl egentligen debattinlägg eller en typ av journalistik som avklaras på fem sekunder.

Mycket har hänt under 50 år. I början gjorde Ulf Ivar alla teckningar i svartvitt med en tuschpenna som han doppade i bläck. Nu ritar han en skiss som han scannar in och sedan putsar på och färglägger i datorn. Men det är inte bara tekniken som har förändrats utan även samhällsklimatet. 2015 utsattes till exempel den franska satirtidningen Charlie Hebdo för en terrorattack då tolv personer dödades.

– Satirteckningen har fått högre status och en större betydelse i en allt hårdare värld. Det känns viktigare att vara satirtecknare i dag än för 50 år sedan.

Med sin satir angriper Ulf Ivar ofta rasismen och orättvisor i samhället eller byråkratiskt krångel. Men han har aldrig utsatts för hot eller klagomål.

Kan man skämta om allt?

– Ja, det tycker jag nog. Men direkt efter Palme-mordet gick det nästan inte att skämta om någonting. Fyra veckor efter mordet när polisen hade släppt 33-åringen publicerade jag en teckning med texten: Alla är gripna utom mördaren. Den enda reaktionen jag fick var en dam som ringde och tackade för hon tyckte den var så fin.

Ångrar du någon teckning?

– Jag ångrar att jag varit elak mot människor...Lillen Eklund var mobbad, många var elaka mot honom och jag hängde på någon gång. Det ångrar jag verkligen.

Hur får du dina idéer?

– Ibland poppar de bara upp medan andra måste värkas fram. Jag lägger otroligt mycket jobb på pratbubblorna, de skriver jag om flera gånger. Gubbarna och gummorna måste också passa, jag är noga med minerna, för att det ska bli trovärdigt.

Ulf Ivar uppmärksammar 50-årsjubileet med att ge ut en bok med samlade teckningar från 1966-2016 och med att hålla en utställning på Kulturhuset i Gävle, i det gamla fängelset vid slottet. Han har valt ut 150 av sina teckningar som kommer att visas från 2 april till 27 maj.

– Det är speciellt att utställningen hålls på Fängelsemuseet eftersom många satirtecknare sitter fängslade i andra länder.

Men han har inga tankar på att lägga ned pennan.

– Utställningen är inget tack och adjö. Jag kommer att fortsätta, försäkrar han.

LÄS MER: http://www.arbetarbladet.se/allmant/gott-nytt-ar-med-ulf-ivar-nilsson

LÄS MER: http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/gavle/halladar-ulf-ivar-nilsson

Mer läsning

Annons