Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterskan om Kommunalskandalen: "Det är horribelt"

/
  • Per Gunnarsson arbetar som undersköterska i Gävle. Han säger att han blev förbannad när han läste om förbundsledningens agerande.

Reaktionerna på Aftonbladets granskning av hur Kommunals ledning har spenderat medlemmarnas pengar på spritfester och privata semestrar är starka.
– Man blir ju förbannad, säger undersköterskan Per Gunnarsson i Gävle.

Annons

Aftonbladet har avslöjat hur Kommunals ledning har anordnat vidlyftiga spritfester, bott gratis på fackets exklusiva konferensanläggning och satsat medlemmarnas pengar på en lyxrestaurang där det har anordnats shower med porrstjärnan Puma Swede.

Per Gunnarsson är undersköterska på Gävles centrala hemtjänst Söder, där han även är arbetsplats- och skyddsombud. Han såg rubrikerna på onsdagskvällen.

– Det var så snöigt i går så vi slet som hundar allihopa så vi hann knappt ha någon lunch och så kom man hem blöt och sätter sig och tittar igenom tidningarna och så får man se det här. Jag vart ju – inte igen tänkte jag! Man blir ju förbannad, säger han.

Kommunal företräder främst yrkesgrupper inom offentlig sektor, och 80 procent av medlemmarna är kvinnor.

– Vi är lågavlönade. Jag jobbar 100 procent och är ensamstående med en tioårig dotter. När skatten är dragen får jag ut 16 700, och så går de och beter sig såhär mot oss som de företräder, det är ju horribelt, säger Per Gunnarsson.

Han tror att det kan bli tuffare att få människor att gå med i facket.

– Det svåra blir ju för mig som arbetsplatsombud, hur ska jag motivera? Jag har ju redan folk på arbetsplatsen och de vill ju inte gå med i facket, och nu får de ju ännu en anledning att inte gå med.

Även Leif Johansson, ordförande för kommunalsektionen i Sandviken, menar att skandalen skadar förbundet lokalt.

– Om man ser det här och tror att det är så det fungerar i kommunal så är det klart att det skadar, men det är inte så här det fungerar. Det här är några personer som har gjort någonting som jag har läst om i tidningarna och som sitter väldigt högt upp i organisationen.

På torsdagseftermiddagen avgick kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström, som tillsammans med ordföranden Annelie Nordström har varit i centrum för granskningen.

Per Gunnarsson tycker det är bra att Anders Bergström lämnar, och är beredd att ge Annelie Nordström chansen att återvinna förtroendet under avtalsrörelsen.

– Jag hoppas att allting kommer fram på bordet så att vi kan gå vidare och bli det fackförbund som vi förtjänar att vara.

LÄS OCKSÅ: Kommunals kassör avgår

LEDARE: Fackpamparna i grosshandlarvillan

Mer läsning

Annons