Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildriket del 12: "De kan skära kött och krossa ben"

Växtätare, köttätare eller allätare. I skogen finns alla varianter och ett sätt att ta reda på vilket djur som är vad är att studera deras tänder.
I säsongens sista och extra långa Vildriket tittar vi närmare på vad som händer mellan käkarna hos några av våra vilda djur.

Annons

Spetsiga eller trubbiga. Skärande eller malande. Det går att lära mycket om djuren genom att titta in i deras munnar. Där avslöjar tanduppsättningarna och käkarna vad och hur djuret äter.

Rovdjursexperten Benny Gäfvert förklarar hur älgen med sina strategiskt placerade framtänder i underkäken klarar av att skala av bark och nypa av grenar och kottar. Allt fiber mals sedan sönder mellan älgens med tiden allt plattare tänder.

Hos rovdjuren ser det emellertid annorlunda ut. Hörntänderna hos exempelvis en varg är långa och vassa, och används inte minst för att få fast levande byten. Längre in i käken hittar man skärande, vassa kindben som kan dela kött och även krossa ben om det behövs.

Men tänderna berättar inte bara om vad djuren äter, utan kan även avslöja djurets ålder. Benny hjälper oss att åldersbestämma en älg.

Precis som människor har kan även djur få problem med sina tänder. I det vilda finns ingen hjälp att få, men för djuren på Järvzoo kan problemen åtgärdas. Vi följde med när ett av djurparkens lodjur besökte tandläkaren .

När det kommer till tänder är vithajen i en klass för sig. Det handlar inte om tiotals eller hundratals, utan tusentals sylvassa gaddar. Det berättar "Professorn" som den här veckan tittar in i havets mest skräckinjagande gap .

I början av april tog vintern officiellt slut när Idun och ungarna släpptes ut ur idet. Så här såg det ut när de kom ut för första gången på flera månader .

Vill du fortfarande kika in på björnarna via livekameran är det inte för sent. Snart stängs idet för säsongen men än finns det möjlighet att se björnfamiljen , framför allt på kvällar och nätter då de fortfarande söker sig till i sitt trygga bo.

Sen får du inte missa den underbara tittarfilmen på hur det såg ut i fjol när Idun och ungarna vårrusade i hägnet.

Har du missat något av de tidigare avsnitten av säsongen hittar du alla här på Vildrikets egen sida .

Eftersom detta är säsongens sista Vildriket blir det ingen fråga i detta avsnitt. Men rätt svar på förra veckans fråga var att det var i avsnitt ett som vi fick följa med djurskötaren Ida Fernberg.

Det visste Margareta Jonsson från Bollnäs som därmed vunnit två biljetter till Järvzoo. Grattis! Och tack till alla som har varit med och tävlat den här säsongen.

Har du missat något tidigare avsnitt av säsongen hittar du alla här – på Vildrikets egen sida .

Mer läsning