Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildriket del 9: "Ekorren hotas av utrotning"

Varför är den gråa ekorren ett hot mot vår inhemska röda och varför ska mårdhunden utrotas?
Veckans avsnitt av Vildriket handlar om invasiva, alltså främmande, arter som etablerar sig på ett nytt område.

Annons

Invasiva växter och djur kan vara ett hot mot den inhemska naturen och djurlivet. Blomman lupinen som syns ut med vägarna är ett exempel på en växt som är extremt invasiv. Sin skönhet till trots så gör den det svårt för andra växter att frodas på samma område.

I djurlivet finns det liknande exempel och ett som vi tar upp i veckans avsnitt av Vildriket är den gråa ekorren.

Arten som ursprungligen kommer ifrån Nordamerika har etablerat sig i Storbrittanien och där håller den på att utrota den inhemska röda ekorren.

– Den är större, mer aggressiv och har samma livsbetingelser och tränger därför ut den röda ekorren som försvinner, säger rovdjursexperten Benny Gäfvert

Skulle den gråa ekorren etablera sig i Sverige skulle det inte bara drabba inte bara den röda ekorren, utan även det ekologiska systemet, menar Benny Gäfvert.

– Många arter kan vara beroende av olika arter för att överleve. Den röda ekorren trivs med vissa arter så om den försvinner kan det tränga ut fler arter, säger han.

I veckans avsnitt följer vi även med jägaren P-A Åhlén vars uppdrag är att utrota den invasiva mårdhunden från Sverige.

Har du sett avsnittet vet du svaret på veckans fråga . Var med och tävla om fina priser.

Vintern rasar ut ur våra fjällar och med den annalkande våren är frågan är hur länge som Idun och björnungarna kommer stanna kvar i idet. Missa inte chansen att titta på björnkameran , snart kan det vara för sent.

Förra veckans avsnitt av Vildriket handlade om djuren kan inspirera forskningen till olika upptäckter. Missade du programmet kan du se det här , och på Vildrikets egen sida hittar du alla tidigare avsnitt som sänts.

Mer läsning