Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har brist och Sandviken överskott på lägenheter

I Gävle är det brist på lägenheter i innerstan, i övriga delar av stan råder det balans på bostadsmarknaden. I resten av länet är det i stället överskott på lägenheter. Hofors och Sandvikens kommuner planerar att riva 40 lägenheter var under nästa år för att komma till rätta med problemet.

Annons

Länsstyrelsen har bett länets kommuner svara på frågor om bostadsmarknaden. Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun svarar att allmännyttan har så pass många tomma lägenheter att det utgör ett problem.

Därför planerar alltså Hofors och Sandviken att riva en del av beståndet. Gävle kommun planerar att bygga 300 nya bostäder nästa år, Sandviken 50, Ockelbo 20 och Hofors inga alls.

Kommunerna har även fått besvara frågan om hur många lägenheter ur det allmännyttiga beståndet som såldes under förra året.

Sålt 245 lägenheter

Gävle kommun svarar att 245 lägenheter har sålts och att det finns planer på att sälja ytterligare 350 lägenheter under 2010/2010. I Sandviken såldes 16 av allmännyttans lägenheter under 2009.

930 studentbostäder

Av enkäten framgår även hur många lägenheter som kommunerna erbjuder personer som inte är godkända som hyresgäster på den ordinarie bostadsmarknaden. Gävle har 335 sådana lägenheter, Hofors 31 stycken, Ockelbo 15 och Sandviken inga alls.

Dessutom talar enkäten om att det totalt finns 930 studentbostäder i hela Gävleborgs län. 900 av dem finns i Gävle, de övriga 30 i Sandviken.

Mer läsning

Annons