Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har ingen plan mot barnfattigdom

Gävle kommun saknar en plan för att bekämpa barnfattigdom. Hofors och Sandviken räknas däremot som goda exempel på kommuner som satsar. Det visar Majblommans årsrapport för 2011.

Annons

En majoritet av Sveriges kommuner, däribland Gävle, saknar en plan för att bekämpa barnfattigdom och en tredjedel saknar en egen policy om avgifter i skolan. Möjligheten till glasögonbidrag till barn med synfel varierar över landet och få kommuner erbjuder avgiftsfria kollon eller lägerplatser. Det visar Majblommans Riksförbunds årsrapport för 2011.

– Vi har ingen speciell plan för att bekämpa barnfattigdom, men vi gör vad vi kan för att förbättra villkoren, säger Maritha Johansson (V), ordförande i socialnämnden i Gävle.

Hon nämner att kommunen beslutat att hemmavarande barns sommarjobb inte längre ska påverka familjers ekonomiska bistånd. Tidigare förlorade familjen försörjningsstödet om barnet tjänade över ett visst belopp.

Gävle kommun har inget kostnadsfritt kollo, men Maritha Johansson pekar på många andra sommarnöjen som anordnas gratis.

– Fiske är gratis för barn och på Nordost ordnas många sommaraktiviteter. Om vi samlade ihop allt vi gör skulle vi säkert få en bra plan.

För fyra år sedan levde 800 familjer i Gävle kommun på försörjningsstöd. I dag har den siffran ökat till 1 500. Förklaringen är bland annat att alltfler utförsäkras, stämplas ut och att underhållsstödet inte har ökat.

– Det är inget som kommunen kan påverka utan styrs av nationella beslut. Barn är inte fattiga om inte föräldrarna är det. Och det hänger ihop med föräldrarnas möjligheter att få jobb och studera.

Mer läsning

Annons