Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle skulle bli den roligaste staden i världen

/

Jag vet inte vem det var som kom på idén att välja mig till hedersledamot i Gästrike Hälsinge nation, en akademikerhaverist som jag.

Annons

Jag vet heller inte vilka det var som stöttade idén så att den blev verklighet. Kanske var det så få gävleborgare som gjort något för länet att man bara hade en gammal bingoutropare kvar att välja på.

Men rörd och hedrad det blev jag. Gävle och Gävleborg har alltid betytt otroligt mycket för mig. Det är där jag är uppväxt, det är där jag fostrats till att bli vad jag blivit. Man kan ta grabben ur Gävle, men du tar aldrig Gävle ur grabben.

Orup har sagt att om alla Gävlebor flyttade tillbaka till Gävle skulle det bli världens största stad. Han sa det för han tyckte att var och varannan person han träffade var från Gävle. Det klart att om alla flyttade tillbaka skulle det rent befolkningsmässigt inte vara världens största stad men jag är övertygad om att det skulle bli den roligaste, mest partyglada och socialt mest intelligenta staden i världen. För det är så med oss Gävlebor å gävleborgare att vi må ha något av den lägsta eftergymnasiella utbildningsnivån i landet, bara en promille av befolkningen i Ovanåkers kommun går vidare till högre studier, men vi är sociala genier.

Många anser att göteborgarna är dom trevligaste och goaste människorna i det här landet med sitt tjöt, sitt käcka prat å vitsande. Faktum är att väskusten har högst förskrivning av antidepressiva läkemedel i hela landet. Dom knaprar Cipramil å Priozac hela högen. Inte undra på att dom är så goa.

Vi gävleborgare däremot, vi kan prata med lärde på latin och med bönder på bönders vis utan att vara dopade.

Min teori varför vi blivit så socialt överlägsna är att överklassen varit så liten att den för att överleva tvingats beblanda sig med de mindre bemedlade. Det har gjort oss alla, höga och låga, chosefria, enkla, finurliga, nyfikna och uppfinningsrika.

Golfen är ett lysande exempel. Överklassen var så liten att de knappt fick ihop till en fyrboll. Man var tvungen att öppna dammluckan och göra golfen till en folksport och det var man pionjärer i Sverige med. Gävle var tidigt ute med klassisk musik, symfoniorkestern startade 1912. Vi var först med punken. Ebba Grön var kanske störst men PF Commando var först.

Kanske är det så att Jehovas Vittnen har rätt, paradiset kommer att uppstå på jorden. Kanske är Gävleborna det utvalda folket och Gävle den utvalda platsen. Men först den dagen då alla som är från Gävle flyttar tillbaka.

Mer läsning

Annons