Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glenn var steriliserad - blev pappa igen

/
  • Glenn Löbergsli och sambon Marie-Louise Rodin Olofsson gläds åt sonen Hampus, som blev till efter att Glenn genomgått en så kallade refertiliseringsoperation.
  • I dag är Glenn Löbergsli  stolt pappa till Jennifer, Hanna och Hampus.

Tvåbarnspappan Glenn Löbergsli var frånskild, arbetslös och deprimerad när han tog beslutet att sterilisera sig.
– Jag var i en djup svacka och tänkte att det fick räcka med två barn.
Men ett år senare blev han förälskad och längtan efter ett barn väcktes på nytt. Glenn genomgick då en operation för att kunna bli pappa igen.

Annons

Glenn Löbergsli, 38 år sitter hemma i vardagsrummet i Sandviken med sin familj. I vagnen sover den nya familjemedlemmen Hampus, sex månader och i soffan har döttrarna Jennifer, 13 år och Hanna, 11 år krupit upp.
– Jag trodde aldrig att det skulle kunna bli så här bra, säger Glenn och tittar stolt på sin sambo Marie-Louise.Livet gjorde en helomvändning för Glenn Löbergsli. För fyra år sedan kändes allting mörkt. Glenn hade gått igenom två separationer, han hade inget jobb och räkningarna hopade sig. Han sjönk allt djupare ned i en depression.
– Jag kunde lika gärna sterilisera mig, jag var liksom klar med mitt. Jag trodde aldrig att jag skulle träffa en tjej i min ålder som inte redan hade barn.
Men det var precis vad han gjorde. 2005 träffade han Marie-Louise Rodin Olofsson, 32 år, och blev förälskad.Hon hade åkt upp från Helsingborg för att hälsa på sin syster i Hofors och flyttade egentligen aldrig hem igen. Hon blev kvar hos Glenn. Efter en tid tillsammans kom längtan efter ett gemensamt barn.
– Jag blev livrädd när Glenn talade om att han var steriliserad. Skulle jag bli tvungen att välja mellan honom och familj? säger Marie-Louise.
De började prata om provrörsbefruktning. Men först ville Glenn ta reda på om det var möjligt att ta bort steriliseringen. Han bokade tid hos en läkare i Gävle.
– Han sa att det var helt omöjligt, att det var kört för mig. Han tyckte att vi skulle testa provrörsbefruktning i stället.
Marie-Louise fick samma nedslående besked från barnmorskan.Men Glenn nöjde sig inte med det. Han googlade lite på nätet och hittade Sophiahemmets hemsida där han läste om en operation som kunde ge tillbaka befruktningsförmågan för steriliserade män. Han ringde dit och fick tid för en undersökning i Stockholm.
– De gjorde en undersökning för att kolla att allt var okej och läkaren undrade om jag tyckte att det var värt risken att genomgå en ny operation. Det var 65 procents chans att operationen skulle lyckas.


Både Glenn och Marie-Louise var villiga att ge det ett försök. Men eftersom Sophiahemmet är ett privat sjukhus skulle det också kosta en del pengar, 36 300 kronor. De tog ett banklån för att kunna göra operationen så snabbt som möjligt.
– Operationen gick bra men jag fick ta det lugnt i två veckor. Det gjorde ont och jag kunde inte gå i trappor. Jag gick omkring som Zeb Macahan, säger Glenn och skrattar.
Sedan gick det bara fem månader så var Marie-Louise med barn. De kunde knappt tro att det var sant.I dag har Glenn ett jobb som han trivs med, ett lyckligt förhållande och tre fina barn.
Beslutet om sterilisering känns avlägset. Marie-Louise och Glenn har försiktigt börjat planera för ett litet syskon till Hampus. Och Glenn ser ljust på framtiden.
– Sterilisering är ett stort steg, man måste vara 110 procent säker. Man vet aldrig, livet kan vända.

Mer läsning

Annons