Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glödlampor hamstras inför utfasning

/
  • Från september förbjuds 100-watts glödlampor, till fördel för lågenergilamporna. Lågenergilampor finns i flera utformningar.

Om en månad, den första september, börjar glödlamporna försvinna ur handeln. Nu hamstras gamla hederliga glödlampor för fullt.

Annons


– Det är att bunkra som gäller. De flesta köper tio paket, men de finns som beställer 200, säger Suzanne Bohman, som arbetar i en lampaffär på Södermalm i Stockholm.
Glödlamporna ska efter ett EU-beslut ersättas med mer energieffektiva alternativ. Utfasningen sker i flera steg. Först blir det förbjudet att importera matta glödlampor och klara 100 watts lampor.

 

Sedan månadsskiftet maj–juni har Suzanne Bohman märkt av en ökad efterfrågan, främst på vanliga matta glödlampor.
– Kunderna är lite oroliga för att det inte blir samma sken med en lågenergilampa, de vill ha den varma tonen som finns i den vanliga glödlampan. Lågenergilampan blir lite blågrön i tonen och de gillar de inte.
Andra kunder tror att lågenergilamporna inte passar i gammal armatur, men dessa kan Suzanne Bohman lugna med att det finns alternativ till alla glödlampor.

 

Ett problem är dock, enligt henne, att det inte finns återvinningsstationer för lågenergilamporna som innehåller kvicksilver. Hon får medhåll av Peter Blom som kommer in i butiken.
– Jag har hört att man inte får lägga de nya lamporna i den vanliga återvinningen, vem ska ta emot dem då? undrar han.

 

Annons