Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GM lägger ned Saab

General Motors påbörjar nedläggningen av Saab Automobile, uppger GM för Reuters. Enligt GM kan försäljningen inte avslutas. GM räknar med att Saab kommer att betala sina skulder till långivarna.

Annons

 

”Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs”, säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande från General Motors på fredagseftermiddagen.

Martin Sköld, fordonsforskare på Handelshögskolan i Stockholm, hävdar att lågkonjunkturen och krisen för bilindustrin i praktiken satte krokben för Saabs överlevnad.

- Antingen har det handlat om att etablerade biltillverkare med finansiella muskler som inte vill ta över ett blödande Saab. Eller så har det handlat om bolag som Koenigsegg eller nu senast Spyker med för små finansiella muskler, säger Martin Sköld.

General Motors vice vd, John Smith, sa under en presskonferens i Detroit att den svenska regeringen varit stöttande och att de jobbat hårt genom hela processen – en bild som Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges ingenjörer, inte håller med om. Han anser att regeringen borde ha engagerat sig betydligt mer i Saabs öde på ett tidigare stadium.

– Hade regeringens engagemang för Saab varit lika stort redan från början som de varit de senaste 14 dagarna hade de nog kunnat hitta en ny köpare.

John Smith menar att de nu ska arbeta tillsammans med regeringen och vara så ansvarsfulla som de kan vara – men några fler detaljer vill han inte ge. Som förklaring till nedläggning säger han:

– Vi har spenderat lång tid med Koenigsegg, men de upptäckte vissa frågor som de inte skulle kunna klara av. Och då hade vi inte mycket tid kvar. Spyker var den kandidat som vi trodde hade en möjlighet, sade Smith.

– Vi upptäckte att det fanns frågor som vi inte skulle kunna klara av att lösa, svarade Smith på frågan varför GM inte väntade till årsskiftet, som tidigare utlovats.

John Smith sade att förhandlingar pågått så sent som på fredagsmorgonen, men att frågor kring lånegarantier inte hade kunnat lösas.

General Motors mål är nu att lägga ned verksamheten så fort som möjligt. De letar inte längre efter några nya finansiärer.

 

Mer läsning

Annons