Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda viner inte alltid lika goda

/
  • VAD SKA DU ÄTA TILL? Ett gott vin är väl alltid gott, men till ”fel” mat kan det smaka mindre bra.

Kan du tipsa om ett riktigt gott vin?

En fråga jag som vinskribent får ganska ofta.

Men trots att jag i snitt testar cirka 300 viner i månaden har jag inget självklart svar. Måste först ställa några följdfrågor som: Vilka viner gillar du normalt? Har du något favoritvin? Favoritdruva?

Då kan jag oftast rekommendera något som jag tycker är minst lika gott i samma stil och prisklass.

Annons

Den viktigaste frågan är dock vad vinet ska drickas till. Ett mediokert vin kan bli superbt med rätt partner på tallriken och ett supervin kan bli riktigt uselt med fel grundsmaker i maten.

Ett sött portvin som smakar himmelskt med en bit blåmögelost är katastrof till den grillade kycklingen.

Samma salta ost skulle också ta bort hela finessen med ett exklusivare rödvin.

Den syrliga getosten får ett friskt vin på till exempel sauvignon blanc att sjunga då syra möter syra och kombinationen blir bra.

Samma getost till ett strävt kraftfullt rödvin är däremot inte så kul, tanninet (garvsyran) förstärker nämligen get- smaken och det känns som man tuggar på ett bockskägg vilket för de flesta nog inte upplevs angenämt.

Sedan föredrar inte alla samma smaker. Vi människor är till exempel mycket olika i vår tolerans för strävhet, bitterhet, sötma och sälta.

Man kan göra jämförelse med musik. Gillar du inte jazz skulle du nog inte ens uppskatta världens bästa jazzplatta om någon rekommenderade dig den. Det gäller att uppskatta stilen och genren i fråga, det gäller musik som vin.

Vinets karaktär bör dock i möjligaste mån korrespondera med de grundsmaker som dominerar maten.

Så döm inte alltid ut vinet när du korkar upp det till helgmenyn och inte tycker att det smakar så bra som du förväntat dig. Det kanske är kombinationen som är fel.

Så något entydigt svar på frågan om ett garanterat gott vin får du inte.

Mer läsning

Annons