Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda viner till det grillade köttet

/

Grillsäsongen är i full gång. Och till grillat väljer de flesta att dricka vin. Men vad passar då bäst i glaset vid dessa tillfällen?

Annons

Naturligtvis kan du välja ditt normala favoritvin även till det grillade.
Själv väljer jag dock alltid bort de mer nyanserade, exklusiva och mogna vinerna. De finstämda aromerna kommer sällan till sin rätt tillsammans med de ofta kryddiga och smakintensiva marinaderna och tillbehören. Grillfesten är ju också lika mycket en social grej som en gourmetdito, så mer djuplodande smakanalyser av komplexa viner får bero till höstens mer stillsamma sittningar.

Rejält sträva rödviner går bort då strävheten förstärker upplevelsen av matens kryddighet som annars kan bli väl pepprig och eldig. Däremot bör vinerna vara smakrika och gärna lite varmt eldiga.

Många av varmklimatsvinerna passar bra. Merlot är en ypperlig druva i sammanhanget, men även shiraz, pinotage och mer saftiga cabernet sauvignon-viner.
Många röda lådviner har här sin givna plats då de mestadels är just mjuka och smakrika. Rosévin kan också fungera fint, inte minst till heta korvar och kyckling.
I tabellen nedan listas några personliga röda grillfavoriter, nästa vecka får ni tips på goda och passande viner till grillad fisk och skaldjur.

Mer läsning

Annons