Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfkö blev golfkris

/

Finanskrisen sätter sina spår även i golfvärlden. Tävlingar ställs in och många klubbar – där folk tidigare kunde köa i år för medlemskap – kämpar med en sviktande ekonomi.

Annons

För bara några år sedan var de svenska golfklubbarna sällan tvungna att locka till sig medlemmar. Folk köade i åratal för såväl green fee-spel som klubbmedlemskap. I dag är situationen en helt annan.
– Det finns inga köer på golfklubbarna nu. Under 90-talet, när golfen blev riktigt populär, behövde man inte ens vara en speciellt populär golfklubb för att få medlemmar. Men det har vänt, och speciellt under det senaste året har flera klubbar haft det svårt ekonomiskt, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare för Svenska golfförbundet, till TT.


Förbundet bedömde i maj i år att mellan 70 och 100 klubbar hade betydande problem. Fem till sex klubbar var under avveckling och ytterligare tio var i någon fas av rekonstruktion.
Även Europatouren drabbas av den svaga ekonomin. De flesta av tävlingarna är direkt beroende av sponsorer och tvingas därmed ställa in när sponsorerna inte längre kan finansiera evenemanget. Hittills i år har bland annat Indian Masters och Russian Open varit tvungna att avlysas till följd av ekonomiska problem. För att fylla tomrummet flyttas Australian Open från juni till september.
– Tävlingarna ställs in på löpande band. Dessutom minskar prispengarna. Och så kommer det förmodligen att vara ett par år framöver, säger Gunnar Håkansson.
Ekonomiskt tyngda var även Masterstävlingarna i Barsebäck – den enda svenska tävlingen på Europatouren. För att locka sponsorer ställde de två världsspelarna Henrik Stenson och Robert Karlsson enligt ett pressmeddelande upp gratis ”av kärlek till sporten och för att hjälpa till att rädda tävlingen”.För att rädda ekonomin inför nu många klubbar nya medlemsformer. Så kallade spelrätter, där spelaren blir delägare i klubben, blir mer och mer populära. Dessa spelrätter ersätter i hög utsträckning de gamla medlemslånen som anses vara för riskabla för klubbarna.
En annan åtgärd för att klara sig undan röda siffror är enligt Gunnar Håkansson att anpassa sig till marknaden och satsa på den golfrelaterade turismen. Näringen kring golfshopen, bekvämt boende och god mat i anslutning till banorna spås fortfarande en lysande framtid.

Mer läsning

Annons