Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön förtäring

/

En av pumporna har jag skördat och tillagat, pumpan som svällt på balkongplantan. Själva frukten hade stannat upp i tillväxten och jag misstänkte därför att den var färdig att sätta tänderna i.

Annons

Spagettipumpan brukar ätas just som spagetti, och den var väldigt läcker ugnsbakad ihop med olivolja och parmesan. Kanske för att den var hemodlad, det är alltid godare. Tur att den smakade bra, vad skulle jag annars göra med de spagettipumpor som är på gång ute i de vita pallkragarna?

Kanterna på pallkragarna svämmar över av grönsaker, och jag är förstås glad och belåten att det växer och jag fortsätter gödsla med gräsklipp. När någon av fastighetsskötarna har varit här och klippt gräset springer jag genast omkring fram och tillbaka, galet rafsande och krafsande på gräsmattan, och samlar ihop de tjockaste strängarna av gräsklipp. Lystet. Som om någon annan skulle vilja ha det…

Det färska gräsklippet ger gröna fingrar. Kanske läge att ge sig på något riktigt svårodlat.

Potatisen är skördad sedan flera veckor, och för att det inte ska se för tomt ut och för att behålla näringen i jorden har jag istället planterat dit några exemplar palmkål och kryddväxter. Myntorna grävde jag dock ner fortfarande på plats i sina krukor, eftersom de i annat fall sprider sig som ogräs. Ett trevligt ogräs, men inte det jag enbart vill odla där nästa år.

Blåst och tungt regn har medfört att jag behövt klippa ner en del växter som har lagt sig och böjt sig. Fler och kraftigare pinnar att stötta sockerärtssjoket och jordärtskocksstjälkarna fick jag ge mig ut på jakt efter. Nu tror jag det vara stadigt och redo för eventuella septemberstormar och otktoberrusk.

Inför höstens perennsådder beställer jag fröer av bland annat blåsvingel, backnejlika och lammöron. De har nämligen visat sig vara några av de växter som klarat sig allra bäst i terrassträdgården i hälsingestugan. Inte bara klarat sig, de har också visat tecken på tillväxt och trivsel, och flera exemplar av dessa sorter verkar därför vara välplacerade investeringar.

Kärleksörten har också funnit sig väl tillrätta, liksom den användbara flocknävan. Men kärleksörten har självsått sig i överflöd, och nävan sprider sig redan duktigt med ovanjordiska utlöpare, så de gör förökningsjobbet själva.

Ett mindre lyckat försök var stäppsalvian. Jag misstänker att den har svårt att klara det sura pH-värdet. Inga fler av den sorten.

Fruktköttet inuti en spagettipumpa är väldigt speciellt till sin karaktär – när man drar med en gaffel i den tillagade pumpan faller det isär till spagettiliknande trådar. Därav namnet, förstås.

Mer läsning

Annons