Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna aktiviteter i staden

/

Jag tycker att gamla konservburkar är snygga att odla i, och det är enkelt att få till dräneringshål med hammare och spik. Därutöver krävs endast kompostjord och några fröer. Färdiga plantor går också bra att stoppa ner, i närmaste mataffär finns ju såväl kryddväxter som sallad i kruka.

Annons

Plantorna från matbutiken kan vara klena, eftersom de är uppdrivna hårt, snabbt och i skyddad växthusmiljö utan väder och vind. Men de tar sig vanligtvis efter ett tag, och går därefter att skörda från många gånger. Vill man den här tiden på sommaren odla från frö passar vintersallad och plocksallad bra.

För några veckor sedan var jag i London på semester, fast med trädgårdsblicken aktiv förstås. Den går liksom inte riktigt att stänga av.

Under en tur på en pråm i norra delen av stan åkte jag förbi ett spännande bostadsområde bestående av båtar ankrade längs kajen.

Det var kul att upptäcka att även här, bland människor som valt att tillbringa livet på vattnet, frodades odlarglädjen i krukor, korgar, burkar och tunnor. Också delar av den smala kajen intill hade odlats upp av båtfolket.

I London passade jag också på att praktisera cityodling med min systerson. Jag stod för själva planteringen. Hans grej, nu vid ett och ett halv års ålder, är att vattna. Med sin lilla blå vattenkanna vattnar han det mesta. Världens sötaste trädgårdsmästare om man frågar moster.

Här hemma har jag slutat använda mina två tioliters vattenkannor när pallkragarna vattnas med helst några hundra liter. Julis bästa investering blev en hela 40 meter lång trädgårdsslang. Men sen kom regnet.

Ute i stora världen drar rörelsen Guerilla Gardening fram med engagerade människor som planterar framför allt ätbara växter på offentliga och outnyttjade platser i städerna. Målet är mer hållbara städer med en högre grad av lokal matproduktion. Det är olagligt men vänligt – allmänhet, markägare och polis brukar vara mycket positiva. Förresten vet jag inte om det ens finns någon lag som förbjuder plantering på allmän plats.

Gävle begåvades med en första gerillaaktion i år, när föreningen Tillväxt var här och planterade träd tillsammans med miljöintresserade ungdomar.

Som ni kanske har läst i tidningen blev det två plommonträd i parken vid Borgarskolan. Nu för alla att äta från och njuta av.

De flesta kärl går att odla i, och de flesta platser går att odla på. Även inne i stan, på innergårdar, i balkonglådor och små ytor kan man åstadkomma blomsterprakt och till och med grönsaker.

Det kallas på trendigt språk för cityodling, urban odling eller kompaktodling. För några år sedan började utvecklingen och intresset fortsätter växa, eftersom egen grönsaksodling är välgörande både för klimatet och den personliga hälsan.

Med ganska små medel kan man göra mycket, det som behövs är någon slags behållare.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons