Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönsaken som passar bäst som dessert

/
  • Ugnsbakad rabarber med havrekakor, amaretto och vaniljvisp. Mums!   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Saftig kaka med mandel, jordgubb och rabarber. Glass eller grädde sitter fint till.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Syrlig och frisk rabarbercurd med apelsin, grekisk yoghurt och pistaschnötter.   Foto: Janerik Henriksson/TT

Finns det någon bättre tid än rabarbertid? Fräscht, friskt och hoppingivande. Rabarber är försommar på stjälk.

Annons

För mig finns ingen bättre tid än just nu. Juni är nytvättad och optimistisk. Det doftar sommarlov och syrener. Och i rabatten prunkar rabarberbladen stora och granna, medan stjälkarna fortfarande är späda och krispiga.

Man är i stort sett skyldig att ta tillvara på rabarber så här års. Det är snudd på kriminellt att låta den växa sig grov och trådig. En liten smulpaj kan man faktiskt offra sig på om inte annat. Eller koka en kompott, blanda en grogg, baka den i ugnen, lägg den i en rulltårta, puttra den till en chutney. Gör vad du vill, men gör något!

Den där ettersyrliga smaken som är så förunderligt fin ihop med smakbryggor som vaniljglass och grädde - den vill du bara inte missa. Sedan är det upp till dig hur mycket socker du vill tillsätta för att munnen inte ska skrumpna ihop alldeles. Personligen har jag svårt för riktigt söta saker och har till exempel gärna rabarber i sallad. Men det är ju jag, det… Normala personer vill nog sockra lite extra.

Finns det något som är sorgligt med rabarber anser jag att det är utbudet. I affärerna säljs i stort sett bara en sort och det är tyvärr en av de tristare (Victoria). Framför allt färgmässigt. Man står och drömmer om den där underbart pigga rosaröda nyansen och konfronteras med en grönbeige sörja man absolut inte bett om. Vill man ha fin rosa färg på sina rabarberverk gäller det att välja en sort som är så röd som möjligt rakt igenom (till exempel Elmsfeuer).

Stjälkarna ska vara spröda och fasta, samt ge ifrån sig saft när man bryter av dem. De kan förvaras upp till en vecka i kylskåp, går utmärkt att frysa men bör helst inte ligga framme för länge i rumstemperatur.

Ryck bestämt, men försiktigt upp rabarbern från sin växtplats i stället för att skära av den. Då skyddar du ståndet från röta och sjukdomar.

Var rädd om din rabarber. Det är en kulturväxt väl värd att vårda.

_ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Ugnsbakad rabarber med amarettovisp och kaksmul

Enkel och syndigt smarrig dessert.

För 4 portioner, 45 minuter

400 g rabarber, skurna i bitar

1 1/2-2 dl råsocker (beroende på smak)

1 apelsin, saften

2 1/2 dl vaniljvisp

2 msk amarettolikör

4 havrekakor (eller liknande)

Lägg rabarbern i en ugnsfast form och strö över råsocker (mängden beror på hur syrligt du vill ha). Pressa över apelsinen. Täck med folie och baka i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills rabarbern mjuknat. Låt svalna.

Vispa vaniljvispen och rör försiktigt ned amaretton. Servera rabarber med en klick vaniljvisp och bryt över kakor.

Upp-och-ned-kaka med rabarber och jordgubbar

Väldigt effektfull, saftig och god kaka. Det gör inget om den blir lite kladdig. Den smakar kalas i alla fall.

För 8 portioner, 90 minuter

300 g rabarber, skivade

50 g smör + extra för att smörja med

1 1/2 dl råsocker

cirka 50 g mandelspån

cirka 350 g jordgubbar, snoppade och halverade

Kaka:

100 g smör, rumsvarmt

1 1/3 dl strösocker

2 ägg

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk stött kardemumma

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 1/2 dl mjölk

Värm ugnen till 275 grader. Täck en kakform, cirka 23 centimeter, med bakplåtspapper och smörj in papperet med smör.

Smält smör i en liten kastrull. Tillsätt råsocker och låt det smälta och karamelliseras lite. Bred ut blandningen ovanpå bakplåtspapperet. Strö över mandel, jordgubbar och rabarber.

Vispa ihop smör och socker med elvisp tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.

Blanda vetemjöl, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen och mjölken i smör- och äggsmeten. Rör om till en slät smet.

Häll ut i formen ovanpå rabarbern och jordgubbarna. Grädda i cirka en timme eller tills kakan fjädrar lätt när du känner på den. Låt stå i fem minuter. Vänd sedan kakan upp och ner på ett kakfat. Servera ljummen med en klick grädde eller glass.

Rabarbercurd med apelsin

Fantastiskt frisk och god smak för dig som gillar när det är lite syrligt.

För 4 portioner, 30 minuter

500 g rabarber, i bitar

1 1/2 dl strösocker

2 tsk malen ingefära

1 1/2 dl saft från apelsin + skal

4 ägg + 2 gulor

150 g smör

Till servering:

2 dl grekisk yoghurt

1 dl pistaschnötter

Koka rabarber, en nypa socker, ingefära och apelsinsaft i rostfri kastrull under lock i 10-15 minuter tills den mjukat helt. Sila och pressa ur all vätska med baksidan på en slev.

Vispa ägg, äggulor och resten av sockret tills det blir vitt och fluffigt. Smält smöret på låg värme i en annan kastrull. Häll sakta äggvispet i smöret under omrörning. Riv ned apelsinskal. Tillsätt rabarbersaften och eventuellt det som är kvar i silen (om du vill ha mer struktur på det hela). Fortsätt röra tills allt tjocknat, det kan ta cirka 10-15 minuter, men öka inte värmen. Ha tålamod.

Låt svalna. Häll upp i glas eller skålar. Servera med en klick yoghurt och strö över pistaschnötter.

Får du någon curd över är den jättegod på rostat bröd och till ost.

Att dricka till:

Moscato d'Asti G.D. Vajra (95024), 99 kronor.

Alkoholfritt: Les Pres Biologique Blanc Mousseux (1995), 65 kronor.

Mer läsning

Annons