Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldstjärnor

Annons

Det var sonen, som fyller åtta den här veckan (grattis), som kom med ett förslag om att vi borde ha ett belöningssystem med guldstjärnor. Han förklarade:
"Varje gång jag hjälper till får jag en guldstjärna. När jag fått ihop tio stjärnor kan vi gå på bio, åka och bada eller göra nåt annat kul. Och när jag sparat ihop till 20 stjärnor får jag ett Harry Potter- slott i lego."
Lillasyster, som snart blir fyra, tyckte att det var en lysande idé. Hon tycker för övrigt att alla brorsans idéer är lysande. Hade han föreslagit att de skulle dekorera hela soffan med jordgubbssylt hade hon gladeligen hämtat sylten.
I den våg med nannyprogram som invaderade tv-tablån för några år sedan redovisades olika belöningssystem och bestraffningsmetoder. Jag har alltid varit tveksam till dessa metoder. Tanken med belöningssystem är att de ska kompensera för barnets bristande motivation. Man får kanske fram rätt beteende men av fel skäl, har jag tänkt.
Men nu var det sonen själv som föreslog ett belöningssystem. Jag vet inte varifrån han hade fått idén men jag tyckte att det lät bra. Han krävde ju inte pengar eller en massa prylar (bortsett från Harry Potter-slottet då) utan målet var att vi skulle göra något roligt tillsammans.
Jag hittade ett ark med guldstjärnor i skrivbordslådan och en vit kartongbit där jag skrev deras namn. Den första tiden drog han fram med dammsugaren i princip varje dag, tjatade om disk eller tvätt som han kunde vika. Efter varje uppgift väntade han förväntansfullt på sin belöning.
"Hur många guldstjärnor var det värt?"
Lillasyster grät om inte hon också fick en stjärna när brorsan varit duktig. Hon fick då duka bordet, plocka undan sina leksaker eller damma.
Jag hoppades få slippa mitt evinnerliga tjat i utbyte mot guldstjärnor. Inget mer: "Stäng av datorn. Nu! Genast! Sluta."
Det skulle bli skönt att inte behöva använda annars-säljer-vi datorn-på-Blocket-taktiken. Nu kunde jag i stället utlova guldstjärnor. Jag testade. Men då vill han plötsligt inte ha några guldstjärnor.
Så ja, vi får se hur det blir med det där Harry Potter-slottet.

Mer läsning

Annons