Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften kan smaka dubbelt så gott

/
  • Amaronevinet A Amarone hör till de få halvflaskor som också är hälften så dyrt som helflaskan, i detta fall till och med billigare.

Ibland kan det smaka dubbelt så gott med hälften så mycket. Om man i stället för en helflaska satsar på två olika passande halvflaskor till exempelvis en förrätt och en huvudrätt.

Annons

Sedan några år tillbaka har Systembolaget satsat på att ta in fler viner på halvflaska. För att möta en större efterfrågan och av alkoholpolitiska skäl.
Fortfarande är dock småflaskorna en marginell företeelse, med knappt en miljon liter sålda förra året, av 166 miljoner liter vin totalt.


Men försäljningen har ökat under senare år, liksom antalet märken som finns på halvflaska. I dag finns 143 olika att välja på och de flesta smaktyper är representerade. Här finns vita torra, halvtorra och söta, röda, rosé, mousserande och champagne.


När jag testar igenom alla 143 så kan jag konstatera att urvalet är helt okej. Däremot är det tydligt att smaken ibland skiljer sig markant från helflaskorna. Det beror främst på att mognaden går betydligt snabbare i en liten flaska mot i en större.

Flera av vinerna i småflaskor är också av äldre årgång än de som finns i helflaska beroende på att omsättningen mestadels är lägre. För vissa röda visar det sig vara en fördel, medan det för speciellt de lättaste, torra vita, är en nackdel. Flera av dessa visade sig vara mindre vitala och fräscha än motsvarande på helflaska, även av samma årgång. Fatlagrade, smakrika chardonnayer är dock minst lika bra. Liksom champagne som det finns 18 märken att välja på.


Småflaskorna är också en bra möjlighet att testa lite dyrare viner till ett mer tillgängligt pris. Utmärkta A Amarone kostar till exempel 97 kronor på halvflaska mot 199 som helflaska, vilket dock är ovanligt. Mestadels kostar två halvflaskor mer än en helflaska av samma vin.


Mer läsning

Annons