Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halkan överraskar många bilister

/

Varannan bilist hinner inte byta till vinterdäck innan den första halkan slår till.

Annons

Över två miljoner bilar med sommardäck kan därmed slira omkring på halkiga vintervägar.
En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att bara 46 procent av bilisterna brukar hinna byta däck innan första halkan. Drygt var tredje byter när det är dags enligt lag och 14 procent uppger att de sällan eller aldrig hinner byta däck i tid.
Bilen måste enligt lag ha vinterdäck från den 1 december, men Thomas Lekander, trafiksäkerhetsanalytiker på Vägverket, tycker inte att man ska vänta för länge när kvicksilvret börjar krypa nedåt.
– Den första halkan kommer överraskande varje år. Den har kommit längst norrut redan nu, men den mesta trafiken har vi i södra Sverige och det är ju ofta så att det pendlar mycket kring nollstrecket och fryser och tinar om vartannat, säger han till TT.
Lekander menar att det är bättre att vara förutseende, men påpekar också att det är svårt med generella tips.
– Det är fortfarande långt till vintern längst i söder, men när det börjar dra ned mot nollgradigt och frysa på bör man inte avvakta för länge.
SMHI:s senaste halkprognos visar att det börjar förekomma frosthalka och lokal ishalka i både södra och norra Sverige.
– Det går mot nollgradigt och minusgrader nu och förutsättningarna finns lite överallt, så halkrisk blir det nästan över hela landet, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI, till TT.
Enligt en tidigare undersökning från If är svenskarna även sämst i Norden på att vinterrusta bilen med extra varningstriangel, filtar, bogserlina och annat.
1 000 personer mellan 20–70 år deltog i den senaste undersökningen.

Annons