Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll koll på barnen vid vattnet

/

Drunkningsolyckor är den näst vanligaste dödsorsaken bland barn, näst efter trafikolyckor. Under 2000-talet har det drunknat i snitt tio barn per år.
- Helt onödiga drunkningar, inget barn ska behöva drunkna på grund av okunskap, säger Mona Lisa Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

Annons

Tillsyn är A och O när det gäller barn och vatten.
- Det är ett ögonblicks verk, det kan räcka med att man ligger och läser en bok och tappar uppsikten en kort stund, för att det ska hända något, säger Mona Lisa Wernesten som är utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.
Detta gäller fram tills dess att barnen är simkunniga. Och med simkunnighet menas inte att barnet kan simma några enstaka simtag.
- 200 meter bröstsim och 50 meter ryggsim är våra kriterier för simkunnighet. Då har barnet också fått ett riskmedvetande, anser Mona Lisa Wernesten.


Som förälder är det också viktigt att tänka på att uppblåsbara vattenleksaker och flytmadrasser är leksaker och inga flythjälpmedel. Detsamma gäller för badringar och uppblåsbara kuddar för armarna. En fara med stora vattenleksaker kan vara att de lätt blåser iväg utåt, när det är frånlandsvind och det kan vara svårt för barnen att ta sig in igen.
- I leksaksbåtar med motor ska det alltid finnas åror så att barnet kan ta sig tillbaka om motorn slutar att fungera.


Att göra barn vattenvana tidigt är en fördel för framtida simträning. Det finns simskola från två års ålder, där barnen får lära sig vattensäkerhet. Dessvärre har simkunnigheten bland barn blivit sämre. Många kommuner saknar kommunal simskola och det råder en stor brist på simlärare, enligt Mona Lisa Wernesten.
- Vi gjorde en undersökning 2004 som visade att läget var katastrofalt. Det har gjort att det finns en ökad medvetenhet hos Skolverket och kommunerna, så jag hoppas på en snar förändring, säger hon.

Mer läsning

Annons