Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre vårdskador i Gävleborg

/

Det blir allt säkrare att vårdas på länets sjukhus. Gävleborg är nu bättre än rikssnittet både när det gäller vårdrelaterade infektioner och liggsår. Samtidigt blir personalen allt bättre på att följa hygienregler.

Annons

Det är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som mäter hur regionerna och landstinget sköter patientsäkerheten.

Ett av områdena som undersöks är hur stor andel av patienterna som drabbas av infektioner när de ligger på sjukhusen. Vid förra årets mätning drabbades 11,1 procent, men i år är det bara 8,6 procent, lägre än riksgenomsnittet.

– För bara ett par år sedan så pekades vi ut som ett dåligt exempel bland lanstingen när det gällde just hygienen. Nu har vi genom att vi bland annat städar på ett annat vis och att personalen följer hygienreglerna bättre lyckats får ner infektionerna. Personalens engagemang i frågan har varit viktig för resultatet, säger Region Gävleborgs sjukvårdsdirektör Kjell Norman.

Dessutom har sjukvårdspersonalen i länet blivit bättre på att följa hygienregler. Vid mätningen följde fyra av fem reglerna. Det har skett en avsevärd förbättring under de senaste fem åren, 2010 följde inte ens hälften av vårdpersonalen hygien- och klädregler. Men de har skärpt till sig efter att Gävle sjukhus under lång tid plågats av den resistenta bakterien VRE.

– Det har mycket att göra med att vi drabbades av ett stort utbrott av VRE. Det har ökat fokus på hygienen och det har blivit tydligare för personalen att de måste byta kläder och desinficera händerna, säger Kjell Norman.

Även när det gäller tryckskadorna har regionen blivit bättre. Enligt den senaste mätningen är Region Gävleborg det fjärde bästa landstinget eller regionen i landet på att undvika just liggsår. Lite drygt var tionde patient drabbas, men det är lägre än snittet för riket där nära var sjätte patient får tryckskador under sjukhusvistelsen. För fyra år sedan drabbades mer än var femte patient i Gävleborg.

– Vi har blivit bättre på att se vilka patienter som riskerar att få trycksår och ge dem rätt hjälp i tid. Framför allt har vi lyckats att minska de svåra tryckskadorna, när det blir öppna sår, säger Kjell Norman.

Mer läsning

Annons