Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler sjukskrivna

/
  • Kvinnorna är mest sjukskrivna och det är i den gruppen ökningen av sjukpenningdagarna är störst.

Sjukskrivningarna ökar i länet. Det är framför allt kvinnor som drabbas av allt mer ohälsa, som har nära dubbelt så många sjukskrivningsdagar som männen.

Annons

Försäkringskassan räknar på vår ohälsa genom det som kallas sjukpenningtalet. Det är en snittsiffra för antalet dagar med sjukpenning per person under ett år.

Gävleborgarna är mer sjukskrivna än genomsnittssvensken. I april var sjukpenningtalet 10,6 dagar, en ökning med 1,3 dagar på ett år. För kvinnorna är ökningen störst, de har gått från 11,9 dagar till 13,8 dagar på ett år. Ökningen bland männen är mer blygsam, från 6,9 till 7,6 dagar.

Jan Larsson är utvärderingschef på Försäkringskassan och han tror att ett skäl till att kvinnorna är mer sjukskrivna är att de ofta arbetar inom vissa yrken.

– Historiskt sett har det varit så länge att när sjuskrivningarna generellt ökar så ökar det snabbare hos kvinnorna, men det är också där de minskar mest när sjuskrivningarna blir färre. Det vi har sett i vår forskning är att sjuskrivningarna är fler inom det som kallas kontaktyrken, alltså vård, skola och omsorg, säger han.

Varför är sjukskrivningarna fler inom de yrkesområdena?

– Det är den psykiska ohälsan som ökar. Dels skapar stressen ohälsa, dels kanske det är svårt för människor med psykiska besvär att klara arbetsuppgifterna.

Allra mest sjuka i länet är de som bor i Ockelbo och minst sjuskrivningsdagar har befolkningen i Ovanåker. Men även på kommunnivån är det skillnaderna i kvinnornas sjukskrivningar som är det mest avgörande.

– Det kan bero på hur den lokala arbetsmarknaden ser ut och var den offentliga servicen i ett län ligger. Men det kan också ha att göra med hur mycket kvinnorna deltar i arbetslivet i olika kommuner. Arbetslösa är de som oftast är mest sjuskrivna, även om skillnaderna mellan kvinnor och män är mindre i den gruppen, säger Jan Larsson.

Mer läsning

Annons