Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vill regionmajoriteten göra med pengarna

/

Regionmajoriteten satsar på högre sjuksköterskelöner, trådlöst internet på X-tågen och en magnetkamera för röntgen till Bollnäs sjukhus.

Annons

Nu har majoriteten (S, MP, C, V) presenterat sitt budgetsförslag för 2016. 8 350 miljoner kronor ska fördelas över en organisation som får allt fler uppgifter. Sveriges Kommuner och Landsting räknar med att medelskatten för landets regioner och landsting kommer att höjas nästa år, men majoriteten i Gävleborg räknar med att inte behöva höja landstingskatten under de närmaste tre åren. Region Gävleborg går bra, förra året var regionen ensam i landet om att göra ett plusresultat för sjukvården.

– Nu frågar politiker från andra regioner och landsting mig om hur vi har lyckats med det här i Gävleborg och så har det inte alltid varit, vi har också fått hanka oss fram, säger regionrådet Eva Tjernström (S).

Tidigare har regionens partier lagt sina budgetförslag först i november, regionrådet Tommy Berger (S) berättar varför de nu presenteras tidigare på året.

– Det är inte bara en rent tekniskt fråga, på det här viset så får verksamheterna bättre möjlighet att förbereda sig för de förändringar som kommer nästa år. Det är en del i att vi vill få till en mer planerad organisation och inte hela tiden göra akutlösningar på problem som uppstår, säger han.

En nyhet i majoritetens förslag är att X-tågen kommer att utrustas med trådlöst internet nästa år och redan i år kommer bussarna i länet att få det.

– På det viset kommer det att bli lättare att arbetspendla, resenärerna kan arbeta redan på tåget, säger regionrådet Karin Jansson (MP).

Inom sjukvården fortsätter majoriteten att lägga till pengar för att höja sjuksköterskelönerna. Nu dras Region Gävleborg liksom andra regioner och landsting med brist på sjuksköterskor. En annan nyhet är att två miljoner kronor läggs på ett projekt som ska öka vårdens tillgänglighet i Ljusdal. Genom modern teknik ska Ljusdalsborna kunna få sjukvård på distans.

– På det viset kan de få vård av sin läkare i Hudiksvall eller kanske i Uppsala, utan att de behöver resa tid, säger regionrådet Hannah-Karin Linck (C)

Det uppmärksammade problemet med vattentäkten under Gävle sjukhus skjuter upp tänkta investeringar, men ändå lägger majoriteten 369 miljoner kronor på att rusta länets sjukhus. Gävle sjukhus kommer bland annat att få en ny operationsmottagning. I Hudiksvall byggs hälsocentralen på Kålhagsgatan om till Hälsans hus och fler vårdverksamheter flyttar in i byggnaden. Barn- och kvinnosjukvården på Hudiksvalls sjukhus ska också få nya lokaler. Söderhamns sjukhus kommer att rustas med en ny godsmottagning.

Att bygget av ny akutmottagning på Gävle sjukhus riskerar att förorena Gävles största dricksvattentäkt har gjort att man nu får tänka om.

– Vi tittar nu på en lösning för akutmottagningen i Gävle, redan i juni kommer vi att kunna presentera den, säger Eva Tjernström.

En annan nyhet är att Bollnäs sjukhus ska få en magnetröntgen. Även sjukhusen i Hudiksvall och Gävle kommer att få en varsin röntgenkamera.

– Det förbättrar vården för de som bor i södra Hälsingland, säger Hannah-Karin Linck.

Mer läsning

Annons