Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolans rektor kan få nytt jobb

/
  • Maj-Britt Johansson, har varit rektor för Högskolan i Gävle sedan 2008.

Maj-Britt Johansson, rektor vid Högskolan i Gävle, kan få tjänsten som rektor för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Annons

Hon är professor i skoglig marklära och har arbetat som rektor vid Högskolan i Gävle sedan 2008. Maj-Britt Johansson har tidigare också varit prefekt för SLU:s institution för skoglig marklära där hon också var verksam i 30 år. Hon berättar varför det är frestande att återvända till sitt hemuniversitet.

– Det är ett betydligt större lärosäte som omsätter tre miljarder kronor om året, fem gånger mer än Högskolan i Gävle. Dessutom går en mycket större andel av de pengarna till forskning och det är klart att det skulle vara roligt att leda arbetet med forskning om hållbar utveckling, något som jag brinner för, säger Maj-Britt Johansson.

Forskning om hållbar utveckling är något hon även drivit på Högskolan i Gävle.

– Det är dubbelt, jag trivs väldigt bra i Gävle och på högskolan, även om det stormat en del under de här åren, säger Maj-Britt Johansson.

Hon blev under hösten tillfrågad om tjänsten och tävlar om den mot Peter Högberg, professor vid skogsvetenskapliga fakulteten vid SLU i Umeå.

– Det är en mycket värdig motståndare, säger Maj-Britt Johansson.

En hörandeförsamling kommer i dag fråga ut båda kandidaterna och sedan rekommendera en av dem som rektor för SLU:s styrelse den 19 februari. Några dagar sedan kommer regeringen fatta det officiella beslutet.

Mer läsning

Annons