Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I allra sista hand blir det skattehöjning"

/
  • Eva Tjernström (S), regionråd, befarar att en skattehöjning blir nödvändiga inom de närmaste åren.

Region Gävleborg landar på plus trots att kostnaderna under förra året blev högre än väntat. Samtidigt flaggar regionstyrelsen för att större intäkter behövs i framtiden.
– I allra sista hand blir det skattehöjning, säger regionrådet Eva Tjernström (S).

Annons

Regionens, tidigare Landstinget Gävleborg, resultat för förra året blir 146 miljoner kronor plus, det visar bokslutsrapporten. Ändå steg kostnaderna 0,3 procentenheter mer än väntat och regionen ökade sina investeringar i byggnader och maskiner med 29 miljoner kronor. Regionen fick samtidigt in mer pengar genom skatt och statsbidrag än året innan.

Regionens mest kostsamma budgetpost, sjukvården, gick totalt sett 41 miljoner kronor plus. Ändå gick tre av de fyra divisionerna inom vården back. Störst är underskottet i primärvården på 38 miljoner kronor.

Regionstyrelsens bedömning är att även det här årets budget ska gå ihop, men flaggar för att verksamheterna måste effektiviseras och att större intäkter behövs de kommande åren.

– Vi följer Sveriges kommuner och landstings prognoser och de visar på att ekonomin för landstingen kommer att bli kärvare, säger Eva Tjernström (S).

Kommer ni att behöva höja landstingsskatten?

– I allra sista hand blir det en skattehöjning. Men vi försöker arbeta mot den nationella nivån och jobba för att vi får mer pengar i hela landets sjukvård. Vi vill att de prestationsbaserade statsbidragen tas bort och att pengarna i stället delas ut i en varsin påse till varje landsting så att vi kan använda pengarna på det vis vi behöver, säger Eva Tjernström (S).

Gävleborgs landstingskattesats är i dag 11,51 kronor per hundralapp, medelsatsen i riket är 11,26 kronor.

Mer läsning

Annons