Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"KD har blivit SD light"

/
  • Regionpolitikern Margareta Sidenvall (KD) kalla Kristdemokraternas nya flyktingpolitik för

Regionpolitikern Margareta Sidenvall (KD) går till attack mot det egna partiets nya flyktingpolitik.

Annons

Under Kristdemokraternas kommundagar i Örebro riktade Margareta Sidenvall, ledamot i regionfullmäktige, hård kritik mot partiets förflyttning i frågan.

– Jag är mycket kritisk, KD har blivit SD light. Göran Hägglund säger att vi ska ta människors oro på allvar, men vems oro är det han syftar på? Är det de väljare som vi haft som gått över till Sverigedemokraterna? Nu försöker vårt parti bara att försköna den väg vi trätt in på, säger Margareta Sidenvall.

Här reagerar partikamraten och oppositionsrådet Ingemar Kalén starkt på Sidenvalls uttalande.

Hon ifrågasätter Kristdemokraternas förslag om att uppehållstillstånd ska bli permanenta först efter tre år och att de asylsökande som hittar jobb ska få permanenta tillstånd även om de inte längre har skyddsbehov.

– Människor som flyr hit lever under svår psykologisk press. Det är mycket bättre att de får koncentrera sig på att anpassa sig till samhället än att behöva känna svår oro under tre år, säger hon.

Margareta Sidenvall befarar att partiet har försökt stoppa hennes kritik och förslag. Hon säger att hon vid flera tillfällen försökt få partiets egen tidning Kristdemokraten att publicera hennes debattartiklar, men att de inte har tagits med.

– Frågan om flyktingpolitiken och integrationen har legat alldeles naken och bar och det är därför jag skrivit förslag på hur vi som parti skulle kunna driva den här politiken så att det blir lättare för människor att komma in i vårt samhälle. Nu skjuter vi i stället på de svaga, dem vi ska hjälpa. Det är samhället vi måste ändra på och den här dolda främlingsfientligheten som finns i det, säger Margareta Sidenvall.

Utöver diskrimineringen på arbetsmarknaden är frågan om validering av invandrares kompetens något samhället behöver arbeta med, menar Margareta Sidenvall. Hon pekar på att det bara tar fyra månader för en läkare inom EU att börja arbeta inom vården i Sverige, men upp till sju år för en läkare som kommer från andra delar av världen.

– I dag har 25 procent av dem som flyr hit högre utbildning, det måste vi ta vara på. Nu får många vänta i upp till ett år på att valideringsprocessen ens ska börja och det går verkligen för sakta om de bara får uppehållstillstånd i tre år, säger Margareta Sidenvall.

Hon är också mycket kritik till debatten om invandringens kostnader.

– Det är absurt. Människor som födds i Sverige börjar kosta oss pengar redan när de ligger i mammas mage, det är väldigt få som kommer i gång och blir produktiva förrän de är 25 år. Det ska då jämföras med att vuxna människor som invandrar hit kommer i arbete inom sju år, säger Margareta Sidenvall.

Mer läsning

Annons