Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Övriga Sverige sneglar på oss"

Inte mindre än sex olika förslag debatterades när regionfullmäktige tog beslut om nästa års budget. Diskussionen kretsade mycket kring vilka pengar som faktiskt finns och hur man håller i dem.

Annons

Nästa år gör majoriteten (S, MP, C, V) satsningar på bland annat höjda sjuksköterskelöner, utökad busstrafik och trådlöst internet på X-tågen. Men regionrådet Eva Tjernström (S) fokuserar på tillväxtfrågan. Stärkt samarbete med kommunerna, näringslivet och högskolan är nödvändigt för länets ekonomiska utveckling, hävdar hon.

– Vi ser sambandet mellan att ha koll på ekonomin och att få tillväxt och resurser till välfärd. Genom att fler jobbar och att vi får bättre miljöer för företagande får vi växande resurser som vi kan finansiera sjukvård och välfärd med. Regionpolitiken är ett verktyg för det. Målet är ett bättre Gävleborg, medlet är samarbete, säger Eva Tjernström.

Förra året var Region Gävleborg ensam bland landets regioner och landsting med att inte göra minusresultat i vården. Kostnadsökningen i den svenska sjukvården är kraftig och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, räknar med att den genomsnittliga landstingsskatten i landet kommer att höjas.

– Län med hög tillväxt klarar att fortsätta utveckla sin sjukvård, men för vår del handlar det om att hålla nere kostnadsutvecklingen. Skattehöjningar är inte att rekommendera, men det måste andra regioner och landsting göra. Övriga Sverige sneglar på oss, vi har lyckats genom att arbeta mycket målmedvetet. Det finns ingen "quick fix", vi har uthålligt varit vaksamma på kostnader och genomfört effektiviseringar, säger Eva Tjernström.

Hon uppmärksammar att partierna i Samverkan Gävleborg (M, KD, FP, SVG) för första gången sedan 2007 går skilda vägar och lägger egna budgetförslag.

– För första gången har Samverkan Gävleborg spruckit i sitt budgetsamarbete. Moderaternas budget ser ut som den brukar göra, men Folkpartiet visar i sin budget en vilja att utveckla. Även om de inte hunnit sätta sig ner och gå igenom siffrorna så är det ett fräscht och lovande alternativ, säger Eva Tjernström.

Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard är kritisk till att nästa års budget beslutas redan i juni i stället för senare i höst. Han flaggar för skattehöjning och vill i stället se kraftiga nerdragningar regionens administration. Den står för en av de åtta miljarder kronor som Region Gävleborg kostar varje år, påstår han.

– Majoriteten anser att man inte behöver några prognoser och delårsbokslut när man gör en budget, det tror vi är farligt. Skälet till att det ekonomiska läget stabiliserats beror på att skatteutjämningssystemet förändras så att vi i Gävleborg har fått mer utjämningsbidrag. Men efter 2016 är de resurserna slut och de kommande åren är majoritetens vänsterbudget underfinansierad. De förväntar sig en mycket lägre kostnadsutveckling för vår del än andra landsting. Det står skattehöjning över hela dokumentet, säger Patrik Stenvard.

Sverigedemokraterna betonade vikten av bättre personalpolitik och ökad jämställdhet.

– Vi ser att personal väljer att lämna regionen på grund av låga löner och dålig arbetsmiljö. Vi satsar 6,5 miljoner kronor mer än majoritetens på höjda sjuksköterskelöner. Det är en viktig jämställdhetsfråga och löneläget påverkar också kvinnornas pensioner, säger oppositionsrådet Mattias Eriksson (SD).

Mer läsning

Annons