Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir X-trafiks nya priser

/
  • 70 zoner har blivit 11. X-trafiks nya priszoner är betydligt större vilket gör att resenärerna kan resa längre sträckor för biljettpengarna. Från och med 1 juni blir det bara elva zoner i länet. Det innebär exempelvis att Ljusdal blir en enda zon, i stället för åtta och Bollnäs och Ovanåker tillsammans blir två zoner i stället för tolv.
  • I dag finns det 70 priszoner i länet, snart är det bara 11.

Första juni får X-trafik helt nya priser. Ny indelning av priszoner gör det billigare att resa längre.

Annons

Priszonernas indelning av länet har inte förändrats sedan 1980-talet, men nu gör X-trafik något åt saken. 70 zoner minskas ner till 11 och det blir billigare att resa längre sträckor med kollektivtrafiken i länet. Det ska underlätta för fler att kunna resa kollektivt och bidra till både hållbart resande och ökad tillväxt genom möjligheter till arbets- och studiependling samt resor till fritidsaktiviteter.

– Vi har sett att resemönstren har förändrats. Det gamla systemet var uppbyggt på att vi reste kollektivt inom samma kommun, så gör vi inte i dag. Till skillnad från för 30 år sedan är det många som arbetspendlar till en annan kommun i dag, har sina fritidsintressen i en tredje och besöker sjukvården i en fjärde, säger Peter Kollin, Region Gävleborgs biträdande regiondirektör.

Med det nya systemet blir det billigare att åka längre, men dyrare att resa i stadszonerna. Priserna i de gamla och nya zonerna är inte jämförbara eftersom de nya zonerna är färre och sträcker sig över större områden. Samtidigt kompenseras det något högre priset i städerna med att man kan resa i två timmar i stället för en timme med en enkelbiljett i en till tre zoner.

Utöver att det nu blir betydligt billigare att resa i hela länet så har även X-trafik gjort ett avtal med Upplands lokaltrafik, UL. I dag kostar en 30-dagarsbiljett för Gävleborgs län 1 610 kronor, med de nya avtalen kan man resa fritt i både Gävleborg och Uppland för bara 1 410 kronor i månaden.

– Förhoppningsvis är det fler från vårt län som kan pendla för att arbeta i Uppland, men också fler som kan bosätta sig hos oss och fortsätta i vårt län, säger Peter Kollin.

Mer läsning

Annons